IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Странният случай с Banco Espírito Santo

Сигнали, че португалският конгломерат Espírito Santo International е изпитвал трудности, е имало още през 2012 г., пише WSJ

16:58 | 18.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Ситуацията около кредитора повдига въпросителни за навременната реакция на регулаторните органи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ситуацията около кредитора повдига въпросителни за навременната реакция на регулаторните органи. Снимка: Ройтерс

Проблемите в Espírito Santo International SA разтърсиха пазарите в Югоизточна Европа в последните дни, но сигнали, че португалският конгломерат е изпитвал трудности, е имало още през 2012 г. Това повдига въпросителни и за пропуските, които са направили регулаторните органи.

Още през декември 2013 г. Wall Street Journal писа, че зависимостта на Espírito Santo International от продажбата на дълг на клиентите на частично притежаваната от нея Banco Espírito Santo SА се е увеличила – сигнал, че финансите на конгломерата са били поставени под натиск.

През май тази година след извършен одит по искане на Централната банка на Португалия в Banco Espírito Santo са били разкрити счетоводни „нередности“, като конгломератът е бил в „сериозно финансово затруднение“. В групата се разрази криза, след като Espírito Santo International не успя да направи плащане по своите краткосрочни ценни книжа, а акциите на банката поевтиняха рязко заради експозициите на компанията майка.

Очакванията са, че до дни основното звено на Espírito Santo International - Rioforte Investments, ще поиска кредитна протекция, разкрива пред WSJ лице, запознато със случващото се. Преди седмица главоболията на Banco Espírito Santo причиниха такива на глобалните пазари. Пазарите в Югоизточна Европа пострадаха най-сериозно, принуждавайки инвеститорите да потърсят златото и щатските и немските облигации като безопасни убежища.

Още през 2012 г. в доклад, изготвен от инвестиционен фонд, собственост на едно от поделенията на Espírito Santo International, се предупреждава, че конгломератът се превръща в силно зависим от пласирането на дълг чрез поделенията си, измежду които са въпросният фонд и банката.

В доклада е поместено становището на одиторската компания KPMG с дата септември 2012 г. В него се посочва, че от юни 2012 г. фондът, който управлява активи за 666 млн. евро, е инвестирал около 78% от активите си в търговски ценни книжа на Espírito Santo International и на други нейни дъщерни компании. Фондът е бил предлаган на клиентите на Banco Espírito Santo. Освен това одиторите са предупредили, че, тъй като дългът е краткосрочен и не е могла да се определи пазарната му цена, стойността на инвестицията е била базирана изцяло на преценката на емитента. Освен това КPMG излиза със същото становище и в отчета за цялата 2012 г.

През ноември 2013 г. португалският регулаторен орган CMVM налага граница от 20% върху инвестициите, които фондовете могат да правят в компании, свързани с техните собственици. Но тогава размерът на фонда нараства до 2,23 млрд. долара, като 80% от тях са били инвестирани в облигации, емитирани от дъщерните на Espírito Santo компании. Фондът се е съобразил с новото правило, пише още WSJ.

Изданието пояснява, че Централната банка на Португалия отговаря за надзора на банките, докато CMVM контролира капиталовия пазар и фондовете. Редица инвеститори смятат, че регулаторите е трябвало да действат по-бързо, за да прекъснат връзката на конгломерата и финансовите му поделения.

Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
Даже одитора съвпада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Историята прилича малко на КТБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още