IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aкционерите в Banco Espirito Santo са готови да увеличат капитала

Коментарите на гуверньора на централната банка Карлос Коща успокоиха пазара

12:25 | 16.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Aкционерите в Banco Espirito Santo са готови да увеличат капитала

Aкционерите в Banco Espirito Santo SA са готови да инжектират повече капитал, след като втора компания в групата не успя да изплати краткосрочните си задължения.

Xолдинговото дружество от групата Espirito Santo Rioforte Investments SA не успя да плати в срок дълг на стойност 847 млн. евро, предава Bloomberg. В резултат от Португалската централна банка съобщиха за готовността за разширяване на капитала, което оскъпи листнатите на борсата в Лисабон акции на заемодателя.

"Коментарите на гуверньора на централната банка (Карлос Коща – бел. ред.) помогнаха за успокояването на пазара, че спасяването на облигационерите вероятно няма да е необходимо", каза Том Дженкинс, кредитен анализатор в Jefferies International в Лондон. "Това за момента са слухове, но със сигурност са от полза", допълни той.

Опасенията от страна на инвеститорите са, че облигационерите ще трябва да поемат щетите от финансовите проблеми на групата Espirito Santo, които предизвикаха 25 на сто спад на капитализацията й през този месец. Акциите само на Banco Espirito Santo пък поевтиняха с над 40 на сто.

"Със сигурност има акционери, заинтересовани от участие в увеличението на капитала", каза Коща пред португалската телевизия TVI. Банката разполага с "достатъчен капитал, за да се справи с рисковете, пред които е изправена", допълни той.

Същевременно базираната в Люксембург Rioforte планира да подаде документи за защита от кредиторите, посочи запознат с въпроса анонимен източник. Дружеството притежава 49 на сто от Espirito Santo Financial Group, която от своя страна притежава 20 на сто от Banco Espirito Santo.

Глобалните финансови пазари бяха разтърсени през миналата седмица, след Espirito Santo International SA не успя да отговори на ангажимента по дълговите си ценни книжа. Кредиторът оповести, че очаква плана за преструктуриране на групата, като след това ще направи оценка на всички потенциални загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
В нормалните държави банковите кризи се решават по този начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още