IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи рейтинга на BES с две нива до В-

Според кредитната агенция капиталовата позиция на португалската банка е отслабена от очакваните по-големи загуби

16:41 | 17.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P понижи рейтинга на BES с две нива до В-

Проблемният португалски кредитор Banco Espirito Santo (BES) и част от дружествата от неговата компания майка бяха застигнати от още лоши новини в четвъртък, след като рейтингът на институцията бе понижен до още по-нисък неинвестиционен клас.

Кредитната агенция Standard & Poor's (S&P) смъкна дългосрочния рейтинг по дълга на BES до B- от B+ и задържа своята негативна перспектива, предава CNBC. По този начин оценката за португалския кредитор остана шест нива под инвестиционния клас.

От S&P посочиха, че решението отразява оценката, че капиталовата позиция на BES "е отслабена в резултат на по-големите загуби, с които е вероятно да се сблъска".

Компанията майка на BES Espirito Santo International (ESI) бе в центъра на вниманието на инвеститорите, след като одит на Португалската централна банка показа нередности в отчета на дружеството през май.

Тревогата се засили отново миналата седмица, когато дългови плащания към притежатели на корпоративни облигации на ESI бяха забавени. Това доведе до спиране на търговията с книжата на дружеството, което от своя страна засегна борсите в голяма част от Стария континент.

Друга от кредитните агенции – Moody's, също попадна в центъра на събитията в четвъртък, понижавайки рейтинга на Espirito Santo Financial Group до Ca от Caa2. Според агенцията смъкването на оценката отразява по-високите рискове от неплатежоспособност на групата и значителните загуби за кредиторите на дружеството в резултат на последните развития.

Акциите на BES поевтиняха до ново дъно, смъквайки се с над 8% по време на търговията на Лисабонската борса в четвъртък. Търсенето на облигациите на банката също бе подложено на значителен натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още