IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Странният случай с Banco Espírito Santo

Сигнали, че португалският конгломерат Espírito Santo International е изпитвал трудности, е имало още през 2012 г., пише WSJ

16:58 | 18.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Ситуацията около кредитора повдига въпросителни за навременната реакция на регулаторните органи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ситуацията около кредитора повдига въпросителни за навременната реакция на регулаторните органи. Снимка: Ройтерс

Още през ноември WSJ изпраща запитване до Централната банка на Португалия, за да се поясни дали клиенти на Banco Espírito Santo, които са инвестирали във фонда, носещ името ES Liquidez, са били изложени на твърде голям риск и дали е имало конфликт на интереси от това на банковия пазар да оперира фонд, изложен на сериозен риск заради дълговете на холдинговата компания.

Тогава говорителят на Централната банка на Португалия споделя, че финансовата институция не отговаря за фондовете дори ако биват предлагани от банките - „те не попадат под отговорността на Централната банка на Португалия“. Говорителят е посъветвал репортерите на WSJ да се обърнат към пазарния регулатор. Въпреки това говорителят е казал, че централната банка следи за връзките между банките и дъщерните им дружества и че са налице правила, които ограничават кредитирането на банките към дъщерните дружества. Освен това централната банка извършва прегледи на кредитните портфейли на банките. В резултат на проверките някои трезори са били глобени.

В свое официално становище от четвъртък от CMVM коментират, че, въпреки че новите правила са били въведени през ноември 2013 г., тяхното наблюдение се е ускорило още в началото на 2012 г. чрез регулярни срещи с фонд мениджърите относно проблемите, които са довели до въвеждането на правилата.

В следващите няколко дни представители на регулаторните органи трябва да вземат участие в заседанието на парламентарната комисия в Лисабон, за да обсъдят случващото се около кредитора. Министърът на финансите на Португалия Мария Луиш Албукерке каза по-рано през седмицата, че правителството не осъществява надзора над банковата система и не се намесва в проблемите на частните компании.

Министър-председателят на страната Педро Пасош Коелю изрази готовност за оказването на държавна подкрепа на банката и разкритикува заплетената ситуация на банката с холдинговата компания.

Тройката кредитори на Португалия – Международният валутен фонд, Европейският съюз и Европейската централна банка – също не са загрижени за евентуалните проблеми на Espírito Santo International или на банката.

„Заради факта, че само преди два месеца Португалия излезе от тригодишната спасителна програма на тройката, инвеститорите се чудят защо проблемът не е бил открит и разрешен по-рано“, коментира икономистът в Barclays Антонио Гарсия Паскал.

Анализаторите логично поставиха въпроса как така чак през май регулаторите откриват проблема. Централната банка на Португалия нареди Espírito Santo Financial Group SA, която притежава 20% от капитала на Banco Espírito Santo, да задели 700 млн. евро с цел компенсиране на евентуалните загуби, които клиентите на банката биха понесли заради инвестициите си в дълг на Espírito Santo International и нейните дъщерни дружества. По последни данни на самата банка дребните клиенти притежават дълг на стойност 853 млн. евро.

Освен това към вложенията на Banco Espírito Santo в облигации на Espírito Santo International спадат кредити на стойност 1,2 млрд. евро и облигации на стойност 2 млрд. евро, собственост на институционални инвеститори. От банката уверяват, че разполагат с капиталов буфер в размер на 2,1 млрд. долара, с който да покрият потенциални фалити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
Даже одитора съвпада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Историята прилича малко на КТБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още