IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse отчете най-голямата си тримесечна загуба от 2008 г. насам

Съдебни глоби влошиха финансовия резултат на втората по големина швейцарска банка

10:04 | 22.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Credit Suisse отчете най-голямата си тримесечна загуба от 2008 г. насам, предава WBPOnline. Отрицателният финансов резултат в размер на 700 млн. шв. франка (779 млн. долара) се дължи на разходи за съдебни дела, пише CNBC.

За сравнение – през второто тримесечие на 2013 г. втората по големина швейцарска банка реализира нетна печалба за 1,45 млрд. франка. Загубата се оказа по-голяма от очакванията на анкетираните от Ройтерс анализатори за 581 млн. франка и най-голямата за кредитора от старта на финансовата криза.

Приходите на трезора се понижиха до 6,43 млрд. франка от 6,83 млрд. франка, реализирани през вторите три месеца на предходната година.

Ръководството на Credit Suisse призна, че е помагало на хиляди американски клиенти да избегнат плащането на данъци и поради тази причина по-рано през годината се съгласи да плати глоба в размер на 2,6 млрд. долара. По данни на щатските власти глобата е най-високата, която се е плащала за извършени данъчни престъпления до момента.

„Нашите резултати за второто тримесечие и за първото полугодие на 2014 г. бяха повлияни от разрешаването на един от най-важните за нас съдебни въпроси“, коментира финансовите резултати главният изпълнителен директор на Credit Suisse Брадли Дуган. „Искам да повторя, че дълбоко съжаляваме за нарушението, което доведе до постигането на това споразумение, и че поемаме пълна отговорност.“

Глобата понижи коефициента за капиталова адекватност на банката – ключов измерител за финансовата стабилност – до 9,5% от предишните 10 на сто. Целта на Credit Suisse е до края на 2014 г. да увеличи съотношението на повече от 10%.

От банката заявиха още, че излизането от търговията със суровини „допълнително заздрави капитала и оперативната ефективност“.

В своето поделение за частно банкиране и управление на активи базираният в Цюрих кредитор отчете загуба за 749 млн. франка. Въпреки това дивизията привлече нови активи за 10,1 млрд. франка през второто тримесечие.

„Работим усърдно, за да сме сигурни, че притежаваме бизнес в изключителна услуга на клиента. Нямаме проблеми по отношение на скандала с Libor, нямаме проблеми на валутния пазар, но са налице няколко проблема, за чието разрешаване работим“, уверява Дуган.

След края на борсовата търговия в понеделник акциите на Credit Suisse затвориха със спад в цената от 0,6% до 26,1 шв. франка. От началото на годината книжата на кредитора са поевтинели с 4,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още