IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Край на швейцарското убежище за американските данъкоплатци

Проблемът за безнаказаността на банките обаче продължава да тежи с пълна сила след делото срещу Credit Suisse

15:10 | 21.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Край на швейцарското убежище за американските данъкоплатци

Делото срещу швейцарската банка Credit Suisse ще сложи край на швейцарските банкови сметки като данъчно убежище за американските граждани, пише BusinessWeek.

„Това дело показа, че никоя финансова институция не стои по-високо от закона, независимо от нейния размер или обхват. Нито рентабилността, нито пазарният дял на която и да е компания могат да бъдат използвани като щит срещу съдебно преследване или наказание и това погрешно схващане трябва да бъде забравено“, каза главният прокурор по делото срещу Credit Suisse Ерик Холдър.

Банката пледира виновна и след това бе призната за такава от американското Министерство на правосъдието по обвинения за укриване на данъци на хиляди свои клиенти и ще трябва да плати глоба от 2,6 млрд. долара. Credit Suisse е най-голямата финансова институция, която пледира виновна от 20 години насам, както изтъкна Холдър.

Все пак делото едва ли ще задоволи критиците на правителството, които обвиняват съдебните органи, че са прекалено колебливи когато трябва да наказват банки, нарушили закона. Въпреки това обаче е твърде вероятно делото да сложи край на швейцарските банкови сметки като данъчно убежище за американците.

Друга швейцарска банка – UBS, подписа споразумение с американското правителство и се съгласи да плати глоба от 780 млн. долара и да предаде списък с имената на американски граждани със секретни сметки, нарушавайки банковата тайна през 2009 г. „За американските данъкоплатци ще бъде невъзможно да укриват пари в Швейцария и е въпрос на време същото да стане валидно и за немци, и британци. Швейцария вече няма да бъде данъчно убежище“, каза тогава партньорът в Rubenstein & Rubenstein Ашър Рубенщайн.

В друг случай най-старата швейцарска банка Wegelin & Co пледира виновна за подпомагането на американски граждани да укриват данъци през 2013 г. и в крайна сметка напусна бизнеса. Друга по-малка швейцарска банка – Bank Frey, е в процес на затваряне поради сходни причини.

Делото срещу Credit Suisse е резултат от няколко години работа и сътрудничество между няколко регулаторни и правоприлагащи органи. Благодарение на постигнатите резултати от сега нататък на правителството ще му бъде по-лесно да повдига обвинения срещу други финансови компании, евентуално и срещу американски банки, които засега решават съдебните си проблеми като плащат тлъсти глоби.

Именно този проблем изважда на показ и делото срещу Credit Suisse – отнемането на лиценза и прекратяването на дейността на банка от такъв ранг би могло да доведе до сериозни последствия за финансовата система. А предпазването на бизнеса ѝ от обвиненията, както стана и в случая, ограничава размера на наказанието, което те могат да понесат, до нищо повече от солена глоба – на практика банките са неуязвими.

В крайна сметка швейцарската банкова система може и да престане да бъде убежище за американските данъкоплатци, но по-сериозният проблем, а именно – тяхната безнаказаност, остава да тежи на финансовата сиситема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
мммм, ами лошо за швейцарците тогаз, те са хубава държавица ама изтекат ли от там тея парици ше увиснат милите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още