IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасяването на Banco Espirito Santo тества рамката на ЕС за банковите фалити

Португалия последва примера на Испания вместо на Кипър при предоставянето на спасителна помощ за закъсалия трезор

08:19 | 05.08.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Лошото положение на Banco Espirito Santo припомня на инвеститорите, че трябва да бъдат нащрек за назряващи банкови проблеми в еврозоната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лошото положение на Banco Espirito Santo припомня на инвеститорите, че трябва да бъдат нащрек за назряващи банкови проблеми в еврозоната. Снимка: Ройтерс

Спасяването на португалската Banco Espirito Santo показва, че европейските регулатори взимат пример от Испания вместо от Кипър, когато търсят начини да помогнат на банка в затруднение, без да създават паника на пазарите, пише Bloomberg.

Оказаната помощ в Португалия тества новата рамка на Европейския съюз (ЕС), касаеща банковите фалити. Тя бе създадена, след като спасителните заеми, предоставени на редица държави, предизвикаха риск от разпад на еврозоната.

Вместо вложителите, чиито депозити не са гарантирани, и обезпечените облигационери да понасят загуби, както се случи в Кипър, Португалия последва примера на Испания след спасяването на нейния финансов сектор. Португалските акции и облигации поскъпнаха след решението на Лисабон.

„Системната еврокриза свърши“, пише в писмо до своите клиенти главният икономист на Berenberg Bank Холгер Шмединг. „Въпреки че еврозоната все още има проблеми, сега тя разполага с добре смазана машина, с която да ги разрешава. Порочните рисковете от зараза, които бяха отличителният белег на кризата в еврозоната, могат да бъдат държани настрани“.

Централната банка на Португалия предостави 4,9 млрд. евро на Banco Espirito Santo. Помощта ще бъде за сметка на акционерите и на необезпечените облигационери, докато средствата на всички обезпечени облигационери и вложители на банката ще бъдат защитени. Banco Espirito Santo ще бъде разделена на две - на „добра" банка под названието Novo Banco и „лоша" банка, която ще приюти токсичните експозиции на целия закъсал кредитор.

Спасяването на Banco Espirito Santo се случва в разгара на прехода към новия режим на надзор. ЕС затегна правилата, по които банките могат да получават държавна помощ, а ЕЦБ започна своите прегледи. По-късно през годината финансовата институция ще оповести оценката си за счетоводните баланси на най-големите банки в еврозоната преди да поеме надзора над тях. От 2016 г. ще влязат в сила по-строги правила за кредиторите на фалиращи банки.

„Тъй като финалният вариант на правилата не е готов, Banco Espirito Santo най-вероятно ще бъде поредната банка, спасена с парите на данъкоплатците“, коментира от своя страна главният икономист на Maverick Intelligence Мегън Грийн. „Това означава, че дългът ще бъде за сметка на държавата и че данъкоплатците ще го поемат – по подобие на случилото се в Ирландия.“

Специалният банков резолюционен фонд на Португалия, създаден през 2012 г., ще получи правителствен заем в размер на 4,4 млрд. евро, за да финансира операциите си. Средствата ще бъдат изплатени с постъпленията от продажбата на Novo Banco. Вчера ЕС одобри спасяването на Banco Espirito Santo, което е в унисон с правилата за предоставяне на помощ от държавата.

Когато се харчат пари за стабилизирането на изпаднала в затруднение банка, новата правна рамка на ЕС изисква частният сектор да възстанови средствата, след като кризисният момент отмине. В случая на Banco Espirito Santo Централната банка на Португалия ще управлява „добрата“ банка, чиито активи трябва да бъдат разпродадени.

Освен това лошото положение на Banco Espirito Santo припомня на инвеститорите, че трябва да бъдат нащрек за назряващи банкови проблеми, тъй като ЕЦБ продължава с прегледите на балансите на търговските банки на Стария континент.

Повече за Banco Espirito Santo вижте в разговора на Делян Петришки от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 32 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
брех от кога не си се мяркал...как мина морето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 33 rate down comment 9
Ricco
преди 9 години
Ето заради такива безпринципни действия (поредната спасена с държавни пари банка), понякога губя надежда в ЕС....Но пък като се сетя, че родните ни управници са 10 пъти по-безпринципни и... :(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 8
Натрий
преди 9 години
Именно. Защо няма реакция? Кой трябва да следи? И по важното е защо не го прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 38 rate down comment 8
Лъско
преди 9 години
Ама тези текстове са по закон само. В смисъл в БГ-то закони бол че и от горе, ама нема кой да следи дали се спазват.А примери за кредитиране на свързани лица над лимита имаме бол, например покупката на Кремиковци, а реакция имаше ли? Нямаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 37 rate down comment 9
Натрий
преди 9 години
Айде, бе - както си искат. Сериозно ли го мислиш? Има изрични текстове за това доколко банките могат да кредитират фирми свързани с мажоритарните собственици. И тези ограничения не са измислени напразно, вижда се защо. Освен това не виждам кое му е доброто да се дават необезпечени кредити, било то и на физически лица, да си купят апартамент или пък телевизор. А пък кредитиране на офшорки с неясна собственост, които не ги е еня да плащат данъци, си е направо престъпление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 44 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
"...защо аджеба не се забранят частните банки, т.е. банките да бъдат само държавни? "И това предстои. Остава само да се поукрупнят още малко държавите и няколко човека да се разберат коя държава на кого ще бъде. Чаткаш ли - банките ще са държавни, а държавите - частни. хахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 9
Лъско
преди 9 години
Банките затова са банки, да събират едни пари и да ги използват както си искат. А като се стигне до там да изпаднат в неплатежоспособност, тогава държавата трябва да ги спаси.Аз реално се чудя, ако това със спасяването на банките се случва толкова често напоследък, защо аджеба не се забранят частните банки, т.е. банките да бъдат само държавни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 10
Натрий
преди 9 години
И защо всички да плащаме за това, че един банкер е използвал пари на вложители за търговски сделки? Не мога да те разбера? Купувал огромни дружества, финансирал медии и вероятно политически проекти, давал големи лихви на определени лица, което си е легален подкуп, кредитирал собствени дружества и какво ли не още и накрая всички да спасяваме. Като зорлем ще спасявам ще стана ли акционер, а? Ще ми се върне ли нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 15
m6696
преди 9 години
Същото нещо трябва да се направи и с КТБ. Трябва да се спаси и банката и вложенията вътре. Не случайно умните страни действат по този начин. Дано малко ги натиснат от ЕС и нашите политици и се вземат в ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
кога ли ще дойде ден, да не спасяваме повече тея нещастници и да спре тяхната хегемония, майка им да *** банкерска да *** ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още