IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов срив за акциите на Banco Espirito Santo

Този път поводът бе отчетът за полугодието, който разкри нужда от набиране на доста капитал

15:56 | 31.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нов срив за акциите на Banco Espirito Santo

Акциите на закъсалата португалска банка Banco Espirito Santo потънаха с 50% при старта на днешната търговия. Причина за това стана отчетът на финансовата институция, който показа, че вероятно отново ще е нужно да се набира нов капитал, пише CNBC.

Около средата на борсовата сесия акциите на банката се движат с понижение от 33,7 на сто спрямо вчера до 23 евроцента за брой. За сравнение, в края на март цената им беше около 1,30 евро за брой.

За първите шест месеца на 2014 година Banco Espirito Santo е записала нетна загуба от 3,58 млрд. евро. Това изцяло е погълнало капиталовия буфер от 2,1 млрд. евро, с който банката е разполагала, пише медията.

Загубата означава, че капиталът от първи ред на банката е паднал до ниво 5 на сто, което е далеч под изискуемите от регулаторите 7 на сто. Поради тази причина се очаква „мащабен план за капитализация”, заяви изпълнителният директор Вито Бенто.

Заради шокиращия резултат борсовият регулатор в Португалия спря търговията с книжата на банката. След възобновяването на търговията акциите на Banco Espirito Santo пропаднаха рязко.

Финансовата институция е във фокуса на общественото внимание от няколко седмици, тъй като бе арестуван бившият изпълнителен директор на компанията-майка Рикардо Салгадо. Срещу него се води разследване за данъчни престъпления и пране на пари.

Проблемите около групата започнаха прз май, когато одит на централната банка на Португалия показа нарушения при Espirito Santo International. В средата на юли пък групата забави плащане по облигационна емисия, което изправи пазарите на нокти.

Днес основният индекс на борсата в Португалия – PSI 20, отстъпва с 3,12 на сто до 5 979,63 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още