IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на Banco Espirito Santo е арестуван

Рикардо Еспирито Санто Салгадо ще се яви на разпит по разследване за пране на пари и укриване на данъци

14:05 | 24.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Салгадо представя резултати на BES като неин изпълнителен директор през 2013 г. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Салгадо представя резултати на BES като неин изпълнителен директор през 2013 г. Снимка: архив Ройтерс

Рикардо Еспирито Санто Салгадо, патриархът на изпадналата в затруднение португалска банкова фамилия Еспирито Санто и бивш главен изпълнителен директор на Banco Espirito Santo (BES), е бил задържан от служители на реда днес и ще се яви пред съд в Лисабон, предаде Ройтерс.

„Рикардо Салгадо беше доведен в съда от служители на прокуратурата и ще се яви по-късно днес пред съда“, е съобщил пред агенцията представител на лисабонския съд, без да предоставя подробности.

Според информация от местни медии Салгадо е задържан във връзка с разследване за пране на пари по случай, по който е бил доброволен свидетел преди.

От прокуратурата не са предоставили коментар, нито са открити представители на фамилията Еспирито Санто.

Wall Street Journal също пише, че Салгадо е задържан за разпит като част от тригодишно разследване на пране на пари и укриване на данъци. 

Разследването на случая беше стартирано от прокуратурата през 2011 г. и е фокусирано върху финансова мрежа от швейцарски мениджъри и португалски клиенти.

„Прокуратурата провежда различни разследвания по случая Monte Branco, които доведоха до задържането на Рикардо Салгадо в четвъртък“, съобщават оттам.

Португалската банка попадна в окото на буря, започнала през май, след като стана ясно, че поръчан от централната банка на страната одит е открил счетовнодни нередности в холдинговата компания Espirito Santo International SA и тя е в „сериозно финансово състояние“.

В края на миналата седмица Espirito Santo International, която смути световните финансови пазари този месец, след като пропусна плащане по свои облигации, поиска защита от кредиторите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още