IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции поеха надолу

Акциите на Airbus поскъпнаха, след като компанията обяви, че работи по канадски проект за производство на пътнически самолети за средни разстояния

20:11 | 17.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари затвориха с понижения, като във фокуса на инвеститорите беше политическата и икономическата ситуация в еврозоната, пише CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 се понижи с 0,25%, като повечето сектори останаха на червена територия. Британският FTSE отписа 0,14% от стойността си, германският DAX затвори със спад от 0,07%, а френският CAC се понижи с 0,03%.

Източник: CNBC

Компаниите в туристическия и развлекателния сектор се представиха най-слабо във вторник, понижавайки се с 0,6%.
Британската Merlin Entertainments заяви, че терористичните атаки в Обединеното кралство и неблагоприятното време през ключовия летен търговски период са възпрепятствали бизнеса през 2017 г. Акциите на компанията поевтиняха с 15%.

В същото време образователната група на Великобритания Pearson обяви "добър напредък" през първите шест месеца на годината. В интервю за CNBC главният изпълнителен директор Джон Фалън заяви, че резултатите са "окуражаващи", в момент когато издателите по света продължават да се борят с възхода на цифровите технологии. Акциите на компанията поскъпнаха с повече от 7%.

От своя страна Danone съобщи, че основният ръст на продажбите се е ускорил през третото тримесечие, което е подкрепено от нарастващото търсене на някои от нейните продукти в Китай. Акциите й повишиха цената си с почти 2% след добрите новини.

Друга новина от по-важните корпоративни събития във вторник идва от европейския самолетостроителен концерт Airbus, чиито книжа скочиха с повече от 4% благодарение на необичайната сделка без заплащане с канадския Bombardier, която разгневи американският им конкурент Boeing. В съвместно изявление двете компании обявиха, че ще работят по канадския проект за производство на пътническите самолети за средни разстояния „CSeries“. Airbus купува контролния пакет акции (50,01 %).

В политически и икономически план управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни заяви, че на централната банка все още ѝ се налага да балансира нуждата да подкрепя създаването на работни места и растежа с темпа на инфлацията, която се ускорява по-силно от целта. Той потвърди повишение на лихвените проценти през следващите месеци.

По-рано във вторник официални данни показаха, че инфлационният темп във Великобритания е достигнал 3%, което е доста над целта на АЦБ от 2%. Голяма част от ръста се дължи на поевтиняването на паунда след вота за Brexit миналата година, което вероятно ще бъде временен двигател на ръст на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още