IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха сесията с леки понижения

Испанският индекс IBEX остана под натиск заради конституционната криза в страната

18:58 | 04.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси приключиха сесията в сряда с леки понижения, докато инвеститорите продължават да следят внимателно политическите събития в региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори със спад от 0,13%, а секторите завършиха в различни посоки.

На основните борси британският индекс FTSE 100 и френският САС се понижиха съответно с 0,05% и 0,17%.

В същото време германският бенчмарк DAX обърна негативната тенденция, приключвайки с 0,47% нагоре, подкрепен от ръст на германския автомобилен сектор.

При секторите комуналните услуги бе един от най-зле представилите се в региона, затваряйки с 1,5% надолу, след като британският министър-председател Тереза Мей обеща нови ограничения на енергийните сметки. Акциите на Centrica поевтиняха с 5,9%, а на E.ON с 3%.

Акциите на търговците на дребно се представиха най-зле на по-широкия пазар след разочароващи данни за продажбите на дребно в еврозоната. Данните показват понижение от 0,5% за август, което представлява спад за втори пореден месец.

Това увеличава натиска върху Европейската централна банка, която трябва да се срещне отново по-късно този месец, тъй като икономическите ѝ прогнози са до голяма степен подкрепени от потребителските разходи.

В сектора акциите на веригата магазини за търговия на дребно Tesco обяви, че ще изплати дивидент за пръв път от финансовата 2014-15 година, когато потъна в криза, което показва първи признаци на възстановяване. Въпреки ръст от 27,3% на печалбата за полугодието книжата на британската компания поевтиняха с 3,5%.

Секторът на суровините приключи със смесени резултати. Основните ресурси скочиха с над 1% като сектор, подкрепени от ръста на цените на металите, но петролът поевтиня, тъй като инвеститорите изпитват съмнения, че ралито напоследък ще се задържи.

Автомобилният сектор се представи силно с повишение от 1,22%. Акциите бяха подкрепени от позитивните данни за продажбите на автомобили в САЩ от вторник.

Испанският индекс IBEX остана под натиск заради конституционната криза в страната. Фондовият пазар спадна с 3% при затварянето си. Испанските кредитори потънаха до дъното на банковия сектор, като акциите на CaixaBank, Banco Sabadell и Bankia поевтиняха с по над 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още