IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха с ръстове от около 1%

Акциите на енергийните компании и производителите на автомобили привлякоха вниманието на пазарните участници

19:20 | 15.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси затвориха с ръстове от около 1%

Индексите на водещите борси в Европа увеличиха ръстовете в последните часове на търговията във вторник и затвориха с повишения от около 1%, отбелязва CNBC.

Широкият индекс Stoxx 600 записа ръст от 0,92% до 356,87 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 добави 0,87% към стойността си до 6 137,60 пункта.

В Германия DAX 30 се покачи с 0,56% до 10 188,13 пункта. Френският бенчмарк САС 40 днес е нагоре с 1,13% до 4 569,37 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 се повиши с 0,89% до 9 782,50 пункта.

Данните от деня показват, че индексът ZEW за икономическото доверие в Германия спада до 12,1 пункта през септември от 25 пункта през август. Данните за септември бяха доста под очакванията, като ситуацията на развиващите се пазари охлажда перспективите пред най-голямата икономика в еврозоната.

Същевременно инфлацията във Великобритания замръзва през август. Данните за нулева инфлация отговориха на широките очаквания на анализаторите.

На корпоративния фронт акциите на германските RWE и E.ON бяха подложени на разпродажби, като поевтиняха с 3,3% и 6,2%, съответно. Това се случи, след като изданието Spiegel Online съобщи, че енергийните компании изпитват недостиг в размер на 30 млрд. евро за изграждането на площадка за разграждане на ядрени отпадъци – част от стратегията на Германия за излизане от ядрената енергетика.

Германските медии се позовават на междинни резултати от експертно проучване, поръчано от германското Министерство на икономиката. Одитът, резултатът от който се очаква през есента, трябва да установи дали заделените средства са достатъчни. Министърът на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел отхвърли информацията за тези суми, като увери, че одитът продължава.

Автомобилният сектор бе във фокуса на инвеститорите, след като данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) показаха 11,5% годишен ръст на регистрираните нови автомобили през август.

След новините акциите на Fiat Chrysler поскъпнаха с 2,7%, а тези на BMW – с 2,2%.

Акциите на добивните компании Seadrill и Tullow Oil поскъпнаха със 7% и 4,3%, съответно.

Цената на фючърсите върху петрола сорт Брент остава в рамките на 47,3 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още