IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фокусът върху паричната политика е опит да се отклони вниманието, смята Карни

Управителят на Английската централна банка Марк Карни вече не иска да поема вината за състоянието на глобалната икономика

12:37 | 16.11.16 г.
<p>
	<em>Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни вече не иска да поема вината за състоянието не глобалната икономика. След месеци наред критики срещу него и срещу други централни банкери по света заради ниските лихвени проценти, Карни заяви пред британските депутати във вторник, че е време те са поемат своята роля.

„Фокусът върху паричната политика представлява масивен опит за отклоняване на вниманието“, каза той, цитиран от Bloomberg. “Много е важно да се прави разлика между паричната политика и причините защо глобалните лихвени проценти са толкова ниски. Неравенството е причинено от много по-фундаментални фактори”, посочи Карни.

Английската централна банка попадна под светлината на прожекторите, след като понижи лихвения процент до рекордно ниските 0,25% и разшири покупките на активи след референдума за Brexit. Тъй като икономиката на Обединеното кралство се представя по-добре, отколкото се очакваше, някои политици обвиниха Карни и колегите му, че заемат страна в спора за мястото на Великобритания в ЕС, като правят мрачни прогнози.

Не само Марк Карни е обект на остри критики. Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп обвини председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, че е заела политическа позиция, като държи лихвите ниски, което е от полза на Демократическата партия. 

Що се отнася до Европейската централна банка (ЕЦБ), тя беше разкритикувана, че облечената й политика вреди на вложителите, отслабва банките и подхранва възхода на политическия популизъм.

„Не приемам твърдението, че централните банки не бива да се фокусират върху своите провомощия и че трябва да затягат политиката, така че да принудят правителствата да взимат трудни решения. Това е политическо поведение“, каза Карни.

Той и президентът на ЕЦБ Марио Драги неколкократно казваха, че продължителният период с ниски лихвени проценти дава на властите време да променят трудовия пазар и социалните програми, което би насърчило ръста в дългосрочен план. А това е възможност, от която те по-скоро не се възползваха, докато се фокусираха върху понижаването на бюджетните дефицити след края на кризата.

Един детайл, който Карни засегна по време на изказването си във вторник, беше инфлацията в цените на жилищата във Великобритания. Редица експерти твърдят, че тя е била ускорена от понижения лихвен процент. Според Карни обаче това не е така.

„Цените на жилищата в Обединеното кралство са високи, защото няма предлагане. Колкото повече избягваме този фактор, толкова повече се преструваме, че проблемите са следствие от паричната политика. Затова казах по-рано, че става дума за голям опит за пренасочване на вината. Ще правим това, което трябва, взимайки предвид всички останали налични политики“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още