IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция си остава големият защитник на Гърция

Единствено СИРИЗА няма ясна позиция за гласуването тази вечер в гръцкия парламент на пакета от реформи, предложен от Ципрас

18:26 | 15.07.15 г. 7
<p>
	Гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на заседанието на парламентарната група на СИРИЗА. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на заседанието на парламентарната група на СИРИЗА. Снимка: Ройтерс

Френският премиер Манюел Валс изрази своята подкрепа за Гърция в социалната мрежа Twitter. В свой пост той написа, че Франция никога няма да изостави Гърция и гръцкия народ.

„Да изоставим Атина означава да изоставим самите себе си“, написа Валс.

Междувременно гръцкият парламент се подготвя да разгледа предложението, изготвено от правителството на Алексис Ципрас във връзка с исканията на еврозоната. На този етап неясна остава единствено позицията на собствената партия на Ципрас – СИРИЗА.

Гръцкият премиер беше подложен на силен натиск от вътрешната опозиция. Дори бившият му финансов министър Янис Варуфакис се обърна срещу него и намекна, че при предстоящи избори би се кандидатирал за премиер на Гърция.

Лидерът на един от коалиционните партньори на СИРИЗА и министър в правителството – Панос Каменос вчера съобщи, че партията му ANEL все пак ще застане зад премиера. За същото съобщи днес и енергийният министър Панайотис Лафазанис, който остро критикува договорките, постигнати в понеделник в Брюксел. Той обаче допълни, че няма да подкрепи всички мерки, записани в плана на Ципрас.

Как точно ще се отрази това на премиерското кресло за Ципрас обаче все още не може да се прогнозира. В продължило над един час интервю за държавната ERT 1 снощи премиерът пое отговорността за последствията от приемането на споразумението, в което самият той призна, че не вярва особено. Но и заяви, че няма да подаде оставка. 

Повече от половината участници в изпълнителното бюро на СИРИЗА не подкрепиха споразумението. Веднага след това заседание се проведе и закрита среща на парламентарната група на радикалната партия. Според гръцки медии изказванията на Ципрас са били бурно аплодирани от депутатите му, но в крайна сметка единна позиция липсва и тяхното гласуване ще е най-голямата въпросителна тази вечер.

Гръцкият парламент има срок до полунощ да приеме първия пакет от спешни реформи, поискани от лидерите на еврозоната в замяна на трети спасителен пакет и подкрепа за банковия сектор. За утре е насрочено заседание на няколко европейски институции, които да анализират дали Атина е изпълнила точно исканията. 

Развитието на казуса можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Sakamano
преди 8 години
Франция често се изживява като защитник на "слабите" и "онеправданите". Но това не е от алтруизъм. От създаването на Еврозоната, когато Франция беше почти равностоен партньор на Германия, тя започна да губи позиции, за сметка на увеличаващото се влияние и икономическа сила на Германия. Затова французите се нуждаят от приятели. А какви по-добри приятели от тези, чиито интереси защитаваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
И в края на пиесата все пак ще ги хванете за маслинака, защото Бате каза, че някой требва да плати на Гърция и Украйна, ама нема да е той, щото това са европейски проблеми, а той отговаря за глобалната сигурност и плаща само на танкисти и летци, и то на неговите си... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
VGE
преди 8 години
хаха,бих допълнила и че никой не може да разбере кой какво иска.всеки ден ги слушам и им се чудя на Простотията.те изобщо не са наясно със самите себе си!главната цел за мен ,а и за всички васи тях е ясна:дай пари,пък после фани *** за ....маслинака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
evtimvz
преди 8 години
Франция играе ролята на доброто "ченге", но без да са се разбрали с другите. После всички в "рядко кафяво", а те на "бял кон".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
tisia
преди 8 години
..Eвропейската комисия потвърди, че ще иска от България и останалите осем страни извън Еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем от близо 13 млрд. евро.....Прочети цялата статия тук: http://***.cross.bg/gurtziya-evro-evrozonata-1473927.html#ixzz3fylvAslN
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
"след това заседание се проведе и ЗАКРИТА среща на парламентарната група на радикалната партия. Според гръцки медии изказванията на Ципрас са били бурно АПЛОДИРАНИ от депутатите му"тъй тъй всички са радостни - никой не може да разбере кой кого лъже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още