IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовият хъб у нас – част от нужната инфраструктура за Енергийния съюз на ЕС

Европейската комисия одобри 195 проекта, които ще са в основата на единния енергиен пазар на общността

17:29 | 18.11.15 г. 6
Газовият хъб у нас – част от нужната инфраструктура за Енергийния съюз на ЕС

Европейската комисия (ЕК) одобри 195 проекта за изграждане на енергийна инфраструктура, които са в основата на Енергийния съюз на общността. Проектите целят постепенната интеграция на енергийните пазари в ЕС, както и разнообразяване на енергийните източници и разнообразяване на маршрутите.

В списъка са включени 108 електроенергийни проекта, 77 газови проекта, 7 петролни проекта и 3 проекта за интелигентни енергийни мрежи. За реализацията на единния енергиен пазар от ключово значение е посочена и идеята за изграждането на газов хъб в България – изграждането на нужната инфраструктура е включено в списъка на проектите.

Сред останалите мерки, които трябва да бъдат реализирани у нас и в региона, са и проекти за изграждане на електропроводи между България и Гърция, както и между България и Румъния.

Проекти от общностно значение са и газовата ни връзка с Гърция (IGB) и модернизацията на газопреносната система на България, които са част от работата на ЕК за реализацията на Южния газов коридор. В газовата сфера за реализацията на Европейския съюз е важен и интерконекторът между България и Сърбия и проектът за Eastring, в който България участва, отбелязват още от Брюксел.

Проектите от общностен интерес трябва да сложат край и на енергийната изолация на някои от държавите в ЕС, посочват от Европейската комисия.

С обявяването им за важни за общността 195-те проекта ще могат да получат финансиране по  механизма „Свързана Европа“, чийто общ бюджет за периода 2014 – 2020 година е в размер на 5,35 млрд. евро. За проектите от общностно значение са предвидени и облекчени процедури за издаване на разрешителни и по-добри регулаторни условия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 5
dakl
преди 8 години
Тази новина едва ли променя с нещо констатацията , че именно България е страната , която най много ще пострада от всеки нов етап на кризиата в доставките на газ, но друг повече виновен от българските властници за това състояние НЯМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Абе ти тая вечер нямаш ли работа в кухнята ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още