IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Има напредък по преговорите за новата газова връзка с Гърция

Окончателното инвестиционно решение по проекта вероятно ще бъде подписано до средата на ноември

12:26 | 23.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Т. Петкова: Има напредък по преговорите за новата газова връзка с Гърция

Има напредък по техническите преговори за новата газова връзка с Гърция. Вече е определен нов срок за подписването на окончателното инвестиционно решение – средата на ноември. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред Bloomberg TV Bulgaria.

Повечето неясноти по проекта са изчистени по време на среща в сряда, провела се с партньорите от гръцко-италианската компания Poseidon, която държи 50% от капитала на съвместното дружество, натоварено с изграждането на връзката. Останали са само две теми, които да бъдат обсъдени на техническо ниво.

Подписването на окончателното инвестиционно решение за газовата връзка IGB (между Комотини и Стара Загора) беше отлагано на няколко пъти. Една от сочените досега причини беше политическата ситуация в Гърция. 

Либерализацията на енергийния пазар ще постави сектора в качествено нова ситуация, коментира енергийният министър. Все още обаче не е избран моделът за отварянето на пазара и това ще стане, след като Световната банка предостави своя доклад по казуса, призна Петкова.

Очакванията са това да се случи през втората половина на ноември. „След тази дата предстои мащабна разяснителна кампания от страна на Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг”, каза енергийният министър.

При либерализацията на енергийния пазар цената на електрическата енергия ще се определя от пазара, а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще продължи да определя таксата за пренос, за достъп и таксата „Задължения към обществото”.

Какво каза още енергийният министър за намалението на таксата "Задължения към обществото" и цената на тока за бизнеса можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
То откакто е започната тази идея все приказват за напредък пък никой нищо не прави реално по въпроса.Няма нужда от напредък а от реална работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
lyusien
преди 8 години
Prekrasno Zapochnete pregovori i sa isgragdane na obsht terminal sa vtechnen gas nakade na grazkoto kraibregie Polsite she badat isgodni i sa dvete strani i tahnata energiina nesavisimost Saveta e besplaten Sa sega
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още