IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" добави "Турски поток" в инвестиционната си програма за 2016 г.

Съветът на директорите на газовата компания обаче орязва парите за газопровода "Силата на Сибир"

17:22 | 23.11.16 г.
<p>
	Трасето на &quot;Турски поток&quot;. Схема: <em>Газпром</em></p>

Трасето на "Турски поток". Схема: Газпром

Руският газов гигант „Газпром“ включи „Турски поток“ в актуализираната си инвестиционна програма за 2016 година, съобщи ТАСС. Планираните инвестиции в газопровода през тази година са 23,5 млрд. рубли (около 364 млн. долара).

Общият размер на инвестиционната програма на „Газпром“ за тази година се увеличава до 853 млрд. рубли, спрямо 841,9 млрд. рубли в предишния вариант на документа. Увеличението е свързано основно с по-големия обем на дългосрочните инвестиции.

Съветът на директорите обаче е одобрил съкращаване на разходите за капиталово строителство, намаляват и средствата, които компанията ще вложи за реализацията на газопровода „Силата на Сибир“.

„Турски поток“ е един от двата нови газопровода, чрез които Русия планира да доставя по-голямата част от природния газ за Европа след 2019 година. Другият проект е „Северен поток“ 2.  И двата газопровода заобикалят Украйна, но изграждането и на двата е под въпрос след съпротивата на европейски държави, опасяващи се от увеличаването на зависимостта на Стария континент от руски природен газ.

Плановете на Москва са да започне работата по строителството на „Турски поток“ през 2017 година. Проектът е наследник на „Южен поток“ и има всички необходими разрешителни.

Засега сигурна е само едната тръба по „Турски поток“, която ще доставя газ директно за турските потребители. По втората трябва да тече за Европа – през хъб на територията на Гърция. Тази идея обаче още не е одобрена от европейските институции.

Според предварителните разчети „Турски поток“ трябва да влезе в експлоатация през 2019 година. С реализацията на проекта Турция ще получава целия газ от Русия директно – чрез новия газопровод и чрез „Син поток“. Така България също ще бъде елиминирана като транзитна държава на газа за Турция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Чудесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още