IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром ще може да използва ТАП за доставка на газ

Малко вероятно е още един голям тръбопровод, освен Южния газов коридор, да бъде изграден в Югоизточна Европа, смята експерт от ЕК

11:56 | 06.03.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Газпром ще може да използва ТАП за доставка на газ

Европейската комисия (ЕК) потвърди, че "Газпром" може да използва Трансадриатическия газопровод (ТАП), за да пренася природен газ, ако реализира проекта си Турски поток, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Брендан Девлин, съветник в Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК, коментира, че е малко вероятно още един голям тръбопровод да бъде изграден в Югоизточна Европа, освен Южния газов коридор, тъй като пазарите в региона са прекалено малки.

Южният газов коридор включва три газопродова, включително и ТАП, който ще пренася синьо гориво от Азербайджан към Европейския съюз (ЕС). Другите два тръбопровода са Южнокавказкия газопровод от находището Шах Дениз през Азербайджан и Грузия, както и ТАНАП през Турция.

ТАП започва от Гърция, преминава през територията на Албания и през Адриатическо море, достигайки до Италия. Първите количества газ по съоръжението се очаква да потекат през 2019-2020 г. Отклонение от газопровода трябва да пренася азерски газ към България, допълва изданието.

Изданието припомня, че в края на миналата година Русия се отказа от проекта Южен поток, който трябваше да мине през територията на България. Вместо това Москва реши да реализира подобно съоръжение под Черно море, но през Турция – т. нар. Турски поток, като газът ще достига до хъб на гръцко-турската граница.

Русия няма дял в ТАП, посочва изданието. Първоначалният му капацитет се предвижда да бъде около 10 млрд. куб. м газ годишно с опция да бъде увеличен двойно. Русия обяви, че Турски поток ще бъде с капацитет 63 млрд. куб. м природен газ годишно.

Дипломати обаче коментират, че ще отнеме дълго време, преди Турски поток да се реализира, а междувременно азерският газ ще е намерил своите клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
За опитване-може да опитат. Може дори и да пуснат тръби, да инсталират оборудване. ОК. Но, руснаците не са *** и няма да се вържат. Как мислите, че ще ги разиграва всеки? Ами Набуко си го спряха те: Започва се изкупуването и продажбата на азерски газ по руските тръби, без транзитни такси и други, с много по-малки разходи, и-готово. Като добавим туткавите и нелепи европроцедури, и посятото от маса емисари съмнение /няма да се учудя, някои и америКОНски/ и засуканото целево "безпаричие" и-няма Набуко. Европата я изклатиха, ама как я изклатиха, а тя, хитрушата, за същите тези ***, налага санкции, от които губи най-много.- Ощипете ме и ми кажете, че сънувам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 9 години
Да пишеш глупости и да си вярваш на тях е типично за болни европейски мозъци.Какъв "ЮЖЕН КОРИДОР" сънуват, когато войната в НАГОРНИ КАРАБАХ ще пламне на минутата в който азерите направят първа копка!Веселяци са и нашите политици залагащи на тази карта. КАК ВИЖДАТЕ ТАЗИ ОПЦИЯ РАШЪНИТЕ ДА ДОПУСНАТ ДА СИ РАЗВЯВАТЕ БАЙРАКА В ЗАДКАВКАЗИЕТО ?Просто забравете Такъв филм няма да има!ЗАДКАВКАЗКИЯ ВОЕНЕН ОКРЪГ ОТ ВЧЕРА Е В БОЙНА ГОТОВНОСТ!ДАДЕНИЯТ ОТ РАШЪНИТЕ СРОК ЗА ПРЕФАСОНИРАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ГАЗОПРИНОСНА МРЕЖА ПО СХЕМАТА НА ТУРСКИ ПОТОК ТЕЧЕ, А ЕВРОПА СЪНУВА СЛАДКИ СЪНИЩА!Спете спокойно.От догодина може и да сте без газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
"Газпром ще може да използва *** за доставка на газ "Теоретично, да. На практика, ще трябва да пуска трасе веднъж на юг, през доста неспокойни региони и, после, да плаща и за по-дълъг транзит на страни - транзитьори. не знам, защо някои се правят, че не разбират но, Русия твърдо държи на своята и средствата си за докарване на доходи, независимост. Чудите ли се, тогава, защо още не се е включила? Да иде Боко, да им обясни, какво да правят. И да видим, дали ще му обърнат внимание, след като основната му характеристика е непредвидимост и непоследователност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още