IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отзова посланика си от Виена

Причината е решението на Австрия да ограничи броя на лицата, които приема през южната си граница

15:22 | 25.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция отзова посланика си от Виена

Гръцкото правителство отзова своя посланик от Виена Крисула Алифери в знак на несъгласие с политиката на ЕС по бежанската криза, пише Financial Times. Ходът е знак за невъзможността на ЕС да проведе единна политика по проблема и заплашва да наруши безвизовото и безгранично пътуване на континента.

В изявление, с което бе обявявено решението, Министерството на външните работи на Гърция обвини правителството в Австрия в едностранни действия извън правилата на ЕС и новите споразумения, като ограничава броя на лицата, търсещи убежище, които ще приема през южната си граница, пише кореспондентът на FT в Брюксел Питър Шпигел.

Този ход на Виена разгневи няколко държави членки, по-специално Германия, които вярват, че това е пряко нарушение на принципите, съгласувани с канцлера на Австрия Вернер Файман по време на последната среща на високо равнище на ЕС.

Въпреки че Виена ограничи броя на дневните молби за убежище до 80,  тя свободно позволява на до 3200 бежанци на ден  да минат през Австрия на път за Германия.
 
"Ясно е, че проблемите на ЕС не могат да бъдат преодолени с идеи, отношение и допълнителни институционални инициативи, които водят началото си от 19-ти век", заяви външният министър на Гърция Никос Кодзиас в изявлението.
 
"Не може решенията на държавни глави да бъдат заместени от инструкции на шефове на полицията", пояснява още той.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
много много правилно прай Австрия, Греция натрупаха дългове зарад пушки дет си купуваха да плашат Турция еееми айде ползвайте ги срещу бежанците кой как мине гръцката граница и бум - долу да видиме дали ше идват повече ?!? Аз кат бях граничарка имаше минали границата но като чуеха звука на калашника и всичко спираше и лягаше по очи ..... това е закона за пазене на граница гърчолята кво искат ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Какво става в този ЕС, че то там ли го докарахме! "Европейски Братя" да отзовават посланиците си един от друг! *** се разпада стремглаво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още