IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция все пак ще поиска удължаване на срока за спасителния план?

В понеделник финаносвият министър Варуфакис определи предложението за удължаване като "абсурдно" и "неприемливо"

21:45 | 17.02.15 г. 1
Гърция все пак ще поиска удължаване на срока за спасителния план?

Гърция все пак ше поиска удължаване на спасителната програма с между четири и шест месеца, съобщава The Wall Street Journal. Източници на изданието посочват, че това може да стане още утре.

Това е важна стъпка в дебатите между Гърция и нейните кредитори, посочва още изданието.

Споразумението за дълга на Гърция изтичат в края на този месец. По условията на удължаването на срока за погасяване на задълженията все още се дискутира, коментира още източникът на американското издание.

Припомняме,че в понеделник преговорите между Гърция и нейните кредитори удариха на камък, а финансовият министър на южната ни съседка определи предложението за удължаване на срока по договорите за заем с 6 месеца като "абсурдно" и "неприемливо". Тогава Еврогрупата даде на страната срок до петък да реши ще иска ли удължаване на срока по спасителната програма.

Новото правителство на СИРИЗА настоява, че спасителната програма на стойност 240 млрд. евро всъщност е в ущърб на икономиката и обществото като цяло, а финансовите министри от еврозоната не са предложили достатъчно свобода на действия за изпълнението на заложените в документите мерки.

В предизборната си програма от партията обещаха да не искат удължаване на спасителните програми, а вместо това страната трябваше да следва свой план за излизане на икономиката от кризата. 

Ако стане факт, искането за удължаване на срока по спасителните програми е обрат в политиката на новото правителство и на финансовия министър Янис Варуфакис, отбелязва The Wall Street Journal. То обаче може да срещне някои спънки, поставени от финансовите министри на еврозоната. В понеделник те дадоха сигнал, че могат да направят някои отстъпки, но искат Гърция да възстанови изцяло своите задължения към еврозоната.

Гръцкият финансов министър Варуфакис пък изрази своята надежда, че решение за удължаването на споразумението ще бъде намерено. "Моето мнение, е че ще има текст, с който всички ще са доволни", обясни той, цитиран от The Wall Street Journal. 

Преди седмици гръцките власти предупредиха, че в началото на март страната няма да може да покрие плащанията за пенсии и за заплати в публичния сектор. Това предупреждение става на фона на намаляващите приходи от данъци в гръцката хазна.

В същото време Германия вече не изключва възможността Гърция да излезе от еврозоната. Финансовият министър на страната Волфганг Шойбле коментира: ” Всички искаме еврозоната да остане цяла, но всеки трябва да допринесе за своя дял. Това е изцяло решение на Атина”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 7
khao
преди 9 години
Гърция все пак ще поиска удължаване на срока за спасителния план?Авторката на статията има нужда от уроци по граматика, обичате значи да слагате въпросителен знак без значение дали изречението е въпросително :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още