IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кървавата равносметка засега: Почти 130 убити, над 200 ранени в Париж

Евентуален съучастник на атентаторите е задържан в германския град Розенхайм

12:14 | 14.11.15 г. 9
<p>
	Жители и гости на Париж оставят цветя и свещи в близост до концертната зала Батаклан, в която загинаха почти 100 души. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жители и гости на Париж оставят цветя и свещи в близост до концертната зала Батаклан, в която загинаха почти 100 души. Снимка: Ройтерс

Почти 130 убити и над 200 ранени, от които 99 са в крайно тежко състояние. Това е равносемтака засега след атентатите в Париж от снощи, съобщава френската Прокуратура, цитирана от Ройтерс.

Отменени са всички спортни събития и концерти в региона на френската столица, обявен е тридневен национален траур.

Евентуален съучастник на атентаторите е задържан в германския град Розенхайм, съобщава руската информационна агенция ТАСС. Мъжът е от Черна гора.

Последните данни сочат, че атентаторите са били девет. Седем от тях са се самовзривили, а двама са били неутрализирани от силите за сигурност.

На пресконференция в Берлин канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че страната й ще помогне на Франция да залови извършителите и обеща германските власти да водят битка с тероризма редом с Франция, за да бъдат защитени европейските ценности.

“Това нападение над свободата бе насочено не само срещу Париж. То е насочено срещу всички нас”, коментира Меркел.

Канцлерът на Германия свика днес извънредно заседание на правителството.

Атентатите в Париж показаха на световните политици, че предизвикателствата заради екстремисткото насилие са достигнали ново ниво и че усилията на Запада за борба с тероризма трябва коренно да се променят, посочва Wall Street Journal.

Европейските правителства през последните няколко месеца очертаваха различни средства за защита срещу заплахите за сигурността. Някои започнаха да издигат огради, за да спрат имигрантския поток, а други поставят под въпрос транснационалните споразумения за отворените граници.

Френските власти още не са назовали виновника за атентатите, но естеството на атаките не оставя съмнение, че това е дело на добре организирана терористична група. Френски представител, пожелал анонимност, коментира, че атаките са били "за съжаление добре подготвени и координирани".

Възможно е да се засили и натискът върху западните държави да засилят военната намеса в Сирия. Организацията на Северноатлантическия договор не разполага с официална роля в удари срещу радикалната организация “Ислямска държава”, въпреки че членовете на Алианса участват в ръководената от САЩ коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis15
преди 8 години
А леле майко по един калъп са ги прайли тея ЦРУ ....... има си хас да не е сирийски паспорт ..... Passport Found Next To Paris Suicide Bomber Belongs To Syrian "Political Refugee" Who Entered Greecehttp://***.zerohedge.com/news/2015-11-14/link-emerges-passport-found-next-paris-suicide-bomber-belongs-syrian-refugee-who-entда отиват в Сирия да им пукнат главите руснаците там на НАТОто .... айде да видиме какво ше стане, че ми е много Х
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
САЩ грубо и жестоко разкъсват Европа за да я хвърлят в кърваво меле с Русия. Не за първи път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Aaa . ЩО НЕ? Там са циници. Зависи дали и колко ще платят тези които са планирали атентатите. В крайна сметка целта е радикализация на Европа така, че няма да липсва логика да продължат да "провокират". ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
белот
преди 8 години
Тоя път карикатура май няма да има ... щото за руския самолет не пропуснаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Само няколко часа след взривовете:http://***.dnevnik.bg/sviat/2015/11/14/2649067_obama_shte_obsudi_transtihookeanskoto_partnyorstvo_i/Говори се за активиране на чл. 5 срещу абстрактното понятие "ИД"... В суматохата това може да отвори пътя за "легитимна намеса" в Сирия.Това ще бъде пагубно за света. Човечеството навлиза в много тъмен период с много смърт, насилие и мъчения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Никъде. Управляващите във Франция са плътно до САЩ. Народа обаче предстои да бъде убеден. Това което се случи е част от инстументариума който се ползва от САЩ за "убеждение" на все още "грешно" ориентираните. :) Няма обаче как да им се съчувства след подигравките им по адрес на ИЗБИТИТЕ туристи над Синай или безразличието им към геноцида в Украйна извършван и с подкрепата на Франция! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
След като тия сами си думнаха кулите на 11.09 вече нищо не ме учудва...то Усама , то Ал Кайда то Ислямска държава то Боко Харам...къде няма американско участие !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
abdul
преди 8 години
1. Една от основните държави заради които се бави TTIP е франция.2. Гърците отново стачкуват и искат още отстъпки. За да се напомни колко е важна за сигурността на НАТО и ЕС и как всъщност си струва да им се наливат пари само и само "да са с ЕС", заради сигурността на континента. Ще има още провокации. Ако затворяр границите има опасност от хаос и въоражен конфликт на балканите... Каза чичо сам чрез меркел..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Kъде сгафи Франция спрямо американските интереси ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още