IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон предлага европейски данък върху финансовите трансакции

ЕС е "твърде бавен, твърде слаб, твърде неефективен", коментира френският държавен глава

17:33 | 26.09.17 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Макрон по време на речта си в Сорбоната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Макрон по време на речта си в Сорбоната. Снимка: Ройтерс

Два дни след провеждането на парламентарни избори в Германия френският президент Еманюел Макрон представи плановете си за реформиране на Европейския съюз (ЕС).

В момента ЕС е "твърде бавен, твърде слаб, твърде неефективен", посочи той в реч пред студенти от Парижката Сорбона. Само една силна Европа може да посрещне предизвикателствата на глобализирания свят", каза той. Само тя обаче може да ни осигури капацитет за действие пред големите съвременни предизвикателства, изтъкна той.  „Ние искаме силна Европа в света", каза президентът на Франция под ръкоплясканията на аудиторията, предава DPA. 

Една по-уязвима Европа е изложена днес на вълните на глобализацията. Единственият път, който гарантира бъдещето ни, е възстановяването на суверенна, единна и демократична Европа, каза френският президент.

Макрон призова за създаване на европейски бюджет за отбрана и съвместна група за намеса. Такава група по думите му следва да бъде създадена в началото на следващото десетилетие. След това Европа трябва да има и "обща доктрина".

По думите му Старият континент трябва да развие обща стратегическа култура в областта на отбраната. Макрон предложи националните военни части на държавите членки доброволно да приемат войници от всички други европейски държави. Франция ще даде пример и ще стартира тази инициатива в своите въоръжени сили. 

Макрон също така предложи да се създаде „европейска прокуратура" за засилване на борбата срещу тероризма. Той също така настоява да се създаде Европейски орган за предоставяне на убежище, за да може да се вземат по-бързи решения по заявленията на кандидат-бежанците. Освен това президентът предложи създаване на общоевропейска гражданска защита за по-добра защита на ЕС от природни бедствия.

Макрон се опитва да възроди идеята за въвеждането на данък върху финансовите трансакции в Европа. Той призова за въвеждане на данък върху борсовите сделки и в други държави от ЕС. Във Франция данъкът върху борсовите сделки вече съществува. Макрон изказа готовност тези приходи да се предоставят като помощ за развитие на изостанали страни.

Париж очевидно смята, че датата за това изказване е благоприятна. Според наблюдатели Макрон не иска да изчака сформирането на коалиционно правителство в Берлин след изборите за Бундестага. Тогава може би ще е твърде късно за него да повлияе на европейския дебат. „След изборите в Германия се отвори нова глава за Европа, разискването следва да започне веднага, няма време за губене", смятат от Елисейския дворец.

В Германия и в Европейската комисия обаче витаят опасения за твърде сериозни реформи. Николаус Майер-Ландрут, германският посланик в Париж, приветства представянето на плановете и обществения дебат. „Германия (понастоящем) няма да може да отговори подробно на предложенията, защото за това е нужно едно мнозинство, едно правителство", заяви високопоставеният дипломат пред агенция BFMTV. 

Снимки от изявлението на Макрон вижте в галерията ни!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 6 години
А аз мисля, че по-ниските хора трябва да плащат по-високи данъци, за да се чувстват компенсирани. Иначе комплексите им избиват в какви ли не глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 6 години
От дългия ми житейски опит в България, бих ти писал че събирането на дължимите налози не е задължително. Понеже сме сериозни хора- да в момента никой не може да събира общоевропейски данъци. Ако се въведе, трябва да се оторизира или създаде съответната институция. И тогава изниква логичния въпрос, ЕС в държава ли се превръща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
one_1980
преди 6 години
елементарно е човеккосвените данъци се събират от предоставящият услугата(продукта), след което се изплащат на съответната данъчна администрация.а дали наионалните данъчни ще трансферират в обща сметка тези суми или чрез трансфер към бюджет на ЕС е въпрос на техническо решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
one_1980
преди 6 години
Чета някои коментари и не мога повярвам колко злобни може да са и в този сайт.Право и задължение на политиците е да дават предложения дори и за данъци.и да България се развива заради ЕС и финансовата помощ, която идва въпреки кражбите тук.и не не искам да живея в затворена страна гледаща към Русия примерно и да чакам за виза за Италия или Гърция и прочиеили сте забравили тези времена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
supertrader
преди 6 години
Не е проблема в това кой ще преразпределя данъците, това е персонален проблем който касае евентуалните кандидати..а резултата от данъците винаги е един и същ - тези пари ще се откраднат. Всичко е завоалирано в едни добри намерения, а всъщност се мисли под какъв предлог да се съберат още пари за крадене. Това е социализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
alex8712
преди 6 години
''Просто си пиша каквото ми хрумне.''Личи си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
"въобще не споменавате, че към момента България получава в пъти повече от това, което внася в общия бюджет."Тия еврейски пинизи може да ги разправяш на някой немски ***, не и тук.Никой не дава нищо даром, особено ако е с еврейски корени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
alex8712
преди 6 години
Никъде в поста ми не споменавам ''европейски данък''. Ако имате предвид идеята на Макрон за данък върху финансовите транзакции в цяла Европа може би трябва да се запознаете по-подробно с идеята му от изнесената реч, дори е в нея се споменава, че в момента данъкът не е въведен ан европейско равнище.Ако пък Ви е смутила думичката ''бюджет на ЕС'' там не мога да помогна - за съжаление си е точно това, и по тази тема има достатъчно инфо в нета...Та както писах - четете, не пречи.Поздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 6 години
Този данък беше предложен, за да се "накаже" лондонското Сити. Сега не е толкова актуален, но щом искат да го харижат на изостаналите, хайде холан да не им чупим хатъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 6 години
Специално ти чукча ни писател, ни читател. Предлага ти се въвеждането на данък върху транзакциите, който може да се предостави на изостаналите страни. За да се изземе от Германия и предостави на България, трябва да се оформи по някакъв начин, нали. Въпрос на време е да се разбере, дали всички страни ще се съгласят на такова наистина наднационално данъчно законодателство. Но това че се обсъждат вероятни стъпки и възможности, не ти дава право да се отнасяш с насмешка към сериозни неща. PS Струва ми се че гравитираш около отбора на вувузелите -michaelis(малката вувузела), majnata(средната вувузела) и MaviGoz(голямата вувузела).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още