IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ за пореден път потвърди, че Гърция не се нуждае от още драстични икономии

Според коментар на главния икономист бюджетните съкращения изглежда са прекалено големи

12:19 | 13.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гърция няма нужда от повече драстични икономии, а бюджетните съкращения изглежда са прекалено големи, заявиха двама висши представители на Международния валутен фонд (МВФ) в коментар, публикуван на сайта на институцията и цитиран от Франс прес.

Под заглавие "МВФ не иска повече драстични икономии в Гърция" главният икономист на фонда Морис Обстфелд и директорът на отдела за Европа Поул Томсен упрекват Европейския съюз, че налага на Атина прекалено амбициозни цели за бюджетни излишъци.

"Противно на нашите препоръки, гръцкото правителство се съгласи с европейските институции за още по-голямо временно намаляване на бюджетните разходи, за да се осигури първичен бюджетен излишък от 3,5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП)", изтъкват двамата експерти.

"Не сме променяли позицията си, че за момента Гърция не се нуждае от още повече драстични икономии. Да се твърди, че МВФ иска това, не отговаря на истината", допълват те, като припомнят, че фондът препоръчва първичен излишък (като се извадят плащанията по лихви и дългове) от 1,5 на сто.

Министрите на финансите от еврозоната се споразумяха миналата седмица дългът на Гърция, възлизащ на 315 милиарда евро (180 процента от БВП) да намалее с 20 на сто от БВП на страната до 2060 година.

МВФ обаче настоява за по-амбициозни мерки за облекчаване на дълга като условие за участието си в третия спасителен план на стойност 86 милиарда евро, одобрен през юли 2015 година.

"Гръцкият дълг е на напълно непоносимо равнище и никаква структурна реформа няма да може да го направи отново поносим без мерки за облекчаването му", подчертават Обстфелд и Томсен.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още