IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Пенелопегейт" може да изиграе лоша шега на Франсоа Фийон

Новият скандал повдига доста въпросителни около почтеността на френския политически елит

20:21 | 27.01.17 г.
<p>
	Франсоа Фийон. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Франсоа Фийон. Снимка: архив Ройтерс

Първият скандал в предизборната битка във Франция вече оказа силен негативен ефект върху кандидата на консерваторите Франсоа Фийон, съобщава европейското издание Politico. Преди дни стана ясно, че бившият премиер на страната е наел своята съпруга Пенелопе за свой сътрудник през 1998 година.

Според разследването, което започна срещу Фийон, съпругата му е получила 500 хил. евро от публичните фондове за работа, която никога не е извършила.

След появата на "Пенелопегейт" популярността на Фийон рязко спадна. Проучванията показват, че позитивният рейтинг на кандидата на консерваторите се свива до 39% спрямо 54% преди да бъде съобщено за разследването.
61% от французите вече имат "негативно" или "силно негативно" отношение към Франсоа Фийон.

В телевизионно интервю той не отрече, че е направил тези плащания и обясни, че съпругата му действително е вършила работата, за която е била наета - редактиралае  неговите речи и е участвала в събития, на които не е успявал да присъства, както е и правила медиен мониторинг.

Тези обяснения обаче не подобриха ситуацията.

Прокуратурата проверява данните, но това не означава, че ще бъдат повдигнати обвинения, посочва още Politico. Този скандал обаче може да направи непредсказуем резултата от президентските избори в страната, насрочени за края на април.

Доскоро консерваторът беше сочен за фаворит пред неговите опоненти - Марин льо Пен от Националния фронт и социалистът Еманюел Макрон.

Самата льо Пен също е обект на разследване за злоупотреба с пари от Европейския парламент. Националистът е платила на двама свои сътрудници почти 340 хил. евро за работа, която не е свързана с дейността им като парламентарни сътрудници.

Това повдига доста въпроси около почтеността политическите елити във Франция, допълва още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още