IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша е обхваната от правителствена криза

Министърът на финансите, на здравеопазването и спорта, както и председателят на полския парламент, подадоха оставки

21:50 | 10.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министърът на финансите на Полша Влоджимеж Карпински, на здравеопазването Бартош Арлукович и на спорта Анджей Бернат, както и председателят на полския парламент Радослав Шикорски, подадоха оставки. Това съобщи днес полският премиер Ева Копач, цитирана от Ройтерс.

Това стана, след като днес в публичното пространство изтече нова информация за разследването на скандал с подслушване на висши  правителствени служители от преди година. Информацията бе публикувана първо от списание Wprost още преди повече от година. И четиримата политици са замесени в този скандал с подслушването. Така няколко месеца преди парламентарните избори те се превърнаха в товар за Копач. 

Във  Wprost се появиха първите откъси от подслушваните разговори на министри и членове на партията и бизнесмени в ресторант във Варшава. Става дума за материал от над 900 часа от 2013 и 2014 г., а в разговорите високопоставени политици се изказват отчасти вулгарно и договарят тайни договорки.

Копач заяви днес, че е необходим нов главен прокурор, който да се заеме с разследването за изтеклите през 2014 г.  аудиозаписи с лични разговори на високопоставени правителствени  лица в два варшавски ресторанта.

Тогавашният външен министър Радослав Шикорски бе подслушан, че се подиграва на САЩ и на британския премиер Дейвид Камерън. Мениджър на ресторанта, редица келнери и други участници бяха обвинени, тъй като се предполага, че са помагали при подслушванията.

Министър-председателката каза днес, че иска да възстанови доверието в управляващата партия "Гражданска платформа", която  изостава в социологическите проучвания четири месеца преди парламентарните избори в Полша.

На пресконференцията, на която съобщи за оставките на тримата министри и на няколко заместник-министри, премиерът Копач каза, че "тези, които са станали жертва на незаконно подслушване, са проявили чувство на отговорност за държавата, а не на привързаност към министерските си кресла".

"Единственият ефект от следствието, което прокуратурата води вече една година, е огромното изтичане на материали. Това подкопава доверието към прокуратурата", заяви Копач и посочи, че няма да приеме отчета на главния прокурор Анджей Серемет за това как класифицирана информация за разследването е изтекла във Facebook.

Копач каза, че случая може да продължи да работи само нова прокуратура с нов главен прокурор. "Докато съм премиер, няма да позволя записите да бъдат използвани за политически игри", заяви министър-председателката и  се извини на привържениците на управляващата партия, които по думите и "с отвращение и раздразнение" са слушали записите, предаде AFP.

На кратка пресконференция мотивите за оставката си изложи и Радослав Шикорски, председателят на долната камара на парламента. Той изтъкна, че е взел това решение, мислейки за интересите на "Гражданска платформа", и подчерта, че има намерение да работи за изборния й успех наесен.

Оставка подаде и началникът на групата на съветници на премиера, бившият министър на финансите Ян Ростовски. 

Предприемачът Збигнев Стонога публикува във  Facebook над 250 снимки на документите от разследването. „Не публикувам нищо, само правя достъпно това, което вече от две седмици се намира на китайски сървъри“, заяви той в допълнителен видео материал. Говорител на прокуратурата потвърди във вторник, че снимките са на автентични документи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
А, не. Когато си член на едно "по-голямо семейство" се налага дори известен отказ от суверенитет. Особено когато по-голямото семейство е семейството на "Големия брат". Оруел го е описал добре в "1984-а". Всичко трябва да се подслушва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
Сините камъни
преди 8 години
Ай стига бе!Поляците нямат ли свобода на словото да си кажат в прав текст, какво мислят, ами се наложило да ги подслушват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
"Над половината от германците, италианците и французите се обявяват против задействането на чл. 5 от договора за НАТО за използването на военна сила, ако съюзничка от пакта бъде нападната от Русия. Това показва допитване на американския изследователски Център Пю, на което се позовават ЕК Обзървър и Уол стрийт джърнъл. Проучването е направено през април-май 2015 г. в 8 страни от НАТО Великобритания, Германия, Испания, Италия, Полша, Франция, САЩ и Канада.Над 50 процента от анкетираните в Германия, Италия и Франция са против оказването на военна помощ на страна от алианса, ако бъде нападната от Москва. В Германия броят на анкетираните с подобна възглед стига 58 на сто, в Италия той е 51 на сто, отбелязва ИЮ Обзървър в анализа си Недостиг на обществена подкрепа за натовската солидарност. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
panther
преди 8 години
Инвестор, ама не се срамувайте напишете по-конкретно. Интернета все още е достъпен за всички. Все пак за да не ми изтрият мнението (веднага), ще го напиша по-меко. :)Та Сикорски казал че Камерън (меко казано) нищо не разбира, и политиката му по отношение на ЕС е (меко казано) неразумна.Също така казал че отноението на полските политическа класа към САЩ е като (меко казано) вид любов с участието на устата. :) Но съвсем безполезно при евентуален сериозен конфликт с Русия или (забележете) Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още