IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредната стачка на Lufthansa засяга и полетите от и до София

От началото на годината досега протестите са коствали на авиокомпанията загуба от около 170 млн. евро

10:00 | 01.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">Стачката в&nbsp;</span>Lufthansa&nbsp;<span style="font-size: 11.8181819915771px;">е девета поред от април насам. </span><em style="font-size: 11.8181819915771px;">Снимка: Ройтерс</em></p>

Стачката в Lufthansa е девета поред от април насам. Снимка: Ройтерс

Пилотите на най-голямата авиокомпания в Европа Lufthansa ще стачкуват в понеделник и вторник заради продължаващия спор за обезщетенията при пенсиониране, предаде Ройтерс. Стачката в следобедните часове на първия ден на седмицата ще засегне около 1350 полета, почти половината от планираните 2800 полета за деня, като засегнати ще бъдат около 150 000 пътници.  

Свиканият от синдиката Cockpit протест ще започне в понеделник (12 часа местно време) за полети на късо и средно разстояние от Мюнхен и Франкфурт, като ще засегне и полетите от и до София, и ще продължи до полунощ във вторник,  като преди това ще обхване и презокеанските полети.

Cockpit обяви новата девета поред от април насам стачка в неделя. Полетите на дъщерната на Lufthansa авиокомпания Germanwings не са засегнати от протеста. Стачката ще се отрази на полетите на къси и средни разстояния.

Преговорите между профсъюза на пилотите и авиокомпанията се провалиха отново в петък вечер. Спорът е главно за преходните заплащания при пенсиониране за около 5400 пилоти в групата. Авиокомпанията възнамерява да праща пилотите си в пенсия най-рано на 60 години, вместо досегашните 55 години, а пилотите се противят на това решение. 

Сега те могат да се оттеглят на 55 години, като получават 60% от заплатата си през следващите 10 години. Наскоро обаче ЕС промени правилата за лицензиране на летците и им позволи да работят до 65 години. Профсъюзът, който представлява 5400 души, настоява за запазване на настоящите правила.

Спорен въпрос остава и заплащането на пилотите и бъдещата стратегия за пестене на разходите на новия директор на концерна Карстен Шпор. В дъщерната нискотарифна авиокомпания Eurowings и бъдещата планирана нискотарифна компания за дълги полети общият тарифен договор за заплащане не важи, като пилотите и съпътстващият екипаж там печелят значително по-малко от колегите си в Lufthansa. 

Последната стачка за групата бе през октомври. От април досега в спора са били отложени почти 6000 полета на Lufthansa, Lufthansa Cargo и Germanwings. Компанията оцени загубите заради протестите на персонала от началото на годината, в това число и стачките на наземния персонал, на около 170 млн. евро. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още