IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите в Брюксел снижават риска Украйна да отклонява газ

В петък започнаха първите разговори между Москва и Киев за цената на газа през летния сезон

14:59 | 21.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преговорите в Брюксел снижават риска Украйна да отклонява газ

Има риск от несанкиционирано отделяне от транзитния поток на природния газ от страна на Украйна, ако не бъдат запълнени газовите хранилища, смята руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от агенция ТАСС.

Той обаче допълни, че ако бъдат изпълнени договорките относно нагнетяването на газ в хранилищата на територията на Украйна за следващия зимен сезон, постигнати късно снощи в Брюксел, заплахата е минимална.

В петък започнаха първите преговори между Украйна и Русия за „летния пакет” за доставките на природен газ, припомня руската агенция. Новак обясни вчера, че до април правителството на Русия ще обсъди въпроса за отстъпка в цената. 

По време на разговорите в Брюксел всички страни са признали, че договореният през октомври „зимен пакет” на газовите доставки е бил изпълнен успешно. Новак уточни още, че „Нафтогаз” е платила задължения в размер на 3,1 млрд. долара на „Газпром”. Руската компания обаче изчислява, че Киев й дължи още почти 2,5 млрд. долара за доставките на газ.

На този етап темата ще бъде неглижирана, защото и двете страни са завели искове в Стокхолмския арбитражен съд по отношение на задълженията и ще се чака решение.

Новак коментира снощи, че цената на руския газ за Украйна от 1 април трябва да бъде 348 долара за хиляда куб. метра (спрямо 329 долара в зимния пакет - бел. ред). В същото време обаче има вариант за отстъпка до 100 долара за цената през второто тримесечие на годината.

Това се доближава до очакванията на Киев – енергийният министър на страната Владимир Демчишин коментира, че страната му разчита на цена на газа в рамките на „летен пакет” от 250 долара за хиляда куб. метра.

В интервю за руския телевизионен канал Россия-24 Александър Новак уточнява още, че Русия също би спечелила от отстъпките, които би направила за Украйна, защото така ще бъдат реализирани допълнителни обеми газ, а и ще бъдат получени допълнителни гаранции за стабилността на доставките на руски газ за европейските потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още