IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектозаконът за банковата структура в ЕС раздели Европейския парламент

Парламентът отхвърли предложението, целящо налагането на общи стандарти за банковата структура

15:31 | 27.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Усилията на Европейския съюз (ЕС) за налагане на общи стандарти в банковата структура се слбъскаха с трудности, след като законодателите в Европейския парламент (ЕП) отхвърлиха проектозакона, представен от водещия законодател Гунар Хьокмарк, съобщава Bloomberg.

Събранието на Комисията по икономически и парични въпроси отхвърли предложението на Хьокмарк с гласуване на 26 май. Хьокмарк, шведски член на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), най-голямата парламентарна група, обясни резултата с обединението между по-левите депутати и „екстремистите“ на комисията.

„Спешната нужда от реформа на банковата структура се превръща във фарс“, заяви Свен Гиголд от Зелената партия. Опитът на Хьокмарк за „принуда чрез лобисткото си предложение беше осуетено от координираната съпротива на социалните демократи, левите и зелените“, казва Гиголд.

Европейската комисия (ЕК), изпълнителният орган на ЕС, представи проект на план за банково структуриране преди повече от година, като част от опитите си да се справи с твърде големите да фалират кредитори. Окончателен закон трябва да бъде одобрен от парламента и националните правителства.

Предложението на комисията ще изисква най-големите банки на съюза да бъдат наблюдавани от централната банка или друга агенция. Ще бъде наложено и отделяне на инвестиционното от потребителското банкиране, ако компаниите преминат определени нива на търговия и поемане на рискове, като наблюдателите ще имат ограничена възможност да правят изключение, ако банката докаже, че няма риск от финансова нестабилност.

Банките заявиха, че планът представлява квази-автоматично отделяне и ще наруши способността им да финансират икономиката.

Комисията сега ще се върне обратно към изготвянето на проекта в търсене на компромис в законодателството, заяви председателят Роберто Гуалтиери. „Планът е да помислим как да продължим и именно това ще правим през следващите няколко дни“, каза той по повод гласуването в Брюксел.

Предложението на ЕС за банковата структура изостава в сравнение с мерките на отделните държави, като например правилото на Викерс в Обединеното кралство. Други страни като Франция, Германия и Белгия също подготвят собствени проекти.

Според Вим Майс, главен изпълнителен директор на Европейската банкова федерация, разбиването на „силни и в момента стабилни универсални банки“ ще „застраши конкурентоспособността на Европа и рискува допълнително концентриране на системно инвестиционно банкиране“.

„Европа се нуждае от универсалните си банки повече от когато и да е било. Освен това тя трябва да съживи дългосрочното си финансиране и да подкрепи обединението на капиталовите пазари с дейности, генериращи ликвидност“, заяви Майс преди гласуването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още