IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки притискат Брюксел относно реформите на големите банкови структури

Британски и френски банкови лобита предупреждават за последиците върху капиталовия пазар

11:58 | 24.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банки притискат Брюксел относно реформите на големите банкови структури

Европейски банки притискат Брюксел и еврокомисаря по финансовите услуги Лорд Хил да се откажат от плановете за реформиране структурата на големите банки – част от по-широките нелогични законодателни предложения, пише Financial Times.

След като през януари Европейската комисия (ЕК) разкри подробните си планове за намаляване сложността на големите банкови структури, предложението постигна малък напредък в Брюксел, като среща съпротивата на Франция, Германия и Великобритания.

Британските и френските банки призовават законодателите да прегледат отново плановете, имайки предвид целта на ЕК да отпуши кредита към реалната икономика и да избегне ненужни интервенции на ниво Европейски съюз (ЕС).

Реформата на структурата на банките е част от опитите на ЕС да се справи с банките, които са твърде големи, за да фалират. Тя включва ограничения върху собствените инвестиции на банките и правомощия за регулаторите, чрез които да следят рисковите операции на трезорите.

Бъдещето на реформата ще бъде едно от най-чувствителните решения, което Лод Хил ще вземе тази година. По време на изслушването си за еврокомисарския пост той обеща да придвижи предложението, но без да пояснява как.

Предложението подкрепят социалистите и зелените в Европейския парламент, но другите политически групи се противопоставят на редица ключови елементи, а малцина са ентусиастите сред страните членки, които биха подкрепили реформата.

В съвместно писмо до ЕК от Асоциацията на британските банкери (ВВА) и Френската банкова федерация отбелязват, че инициативата на Брюксел е остаряла, болезнена за капиталовите пазари и усложнява изпълнението на съществуващото национално законодателство във Великобритания и Франция.

Писмото е адресирано до вицепрезидента на ЕК Франс Тимерманс, който преразглежда стари предложения и чертае работната програма на Брюксел, която трябва да е готова през декември.

Едно от най-големите опасения, изразено от противниците на реформата, е влиянието на промените върху капиталовите пазари, тъй като търговската активност ще се оскъпи.

ЕК защитава яростно предложенията от критиките на държавите членки. Рядкост е Брюксел да изостави подобни значими планове след години на обсъждания. Някои европейски представители смятат, че планът ще бъде променен. Но ако бъде приет, вероятно ще остане ограничението в американски стил банките да не могат да търгуват със собствени средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още