IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мащабът на борбата между банките и регулаторните органи

Водещи американски и европейски инвестиционни банки заделиха близо 6,5 млрд. долара за евентуални съдебни глоби по най-различни обвинения

16:05 | 01.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мащабът на борбата между банките и регулаторните органи

През октомври водещи американски и европейски инвестиционни банки натрупаха близо 6,5 млрд. долара. С тях трезорите ще трябва да разрешат редица съдебни спорове и дела, заведени от световни регулаторни органи, по най-различни обвинения, измежду които и за манипулиране на валутния пазар, пише Ройтерс.

Британската Royal Bank of Scotland е поредната. Кредитната институция заделя 640 млн. долара, с които да плати при потенциално споразумение по обвиненията, разследванията за които текат от повече от година.

Но не всички 6,5 млрд. долара, заделени от седем банки, ще отидат за изплащане на глоби или обезщетения, свързани с валутни измами. Но именно по тази линия ще бъде похарчена по-голямата част от сумата.

Швейцарската банка UBS задели най-много провизии през третото тримесечие в сравнение с останалите. Сумата е 1,9 млрд. долара, като размерът на провизиите е почти двоен спрямо тези на Deutsche Bank и JPMorgan. Германската банка приготви 1,1 млрд. долара, а американската – 1 млрд. долара. Но нито една от трите банки не разкрива точно каква част от провизиите е предназначена за потенциални плащания по обвиненията в манипулиране на форекс пазара.

Нито един трезор не е обвинен, но редица от тях си сътрудничат с британските, американските и още 10 други регулаторни органа по света в разследванията за предполагаеми тайни споразумения и ценови манипулации.

В края на октомври британската банка Barclays задели 800 млн. долара, свързани с валутните обвинения. Американският кредитор Citi увеличи с още 600 млн. долара провизиите, а Credit Suisse – прибави 400 млн. долара за бъдещи съдебни казуси.

Всичко това се случва по силата на договорка между британската Комисия за финансов надзор и група водещи банки. Споразумението може да влезе в сила или през ноември, или най-късно до края на годината. Разговорите между британския регулатор и шест банки могат да приключат с плащане на глоби за общо 2,4-3,2 млрд. долара.

Шестте банки са RBS, Barclays, UBS, JP Morgan, Citi и HSBC. Интересно е защо като втори по големина валутен дилър сред банките в света Deutsche Bank не участва в колективните разговори. А колко провизии ще задели HSBC – ще разберем евентуално на 3 ноември, когато банката ще публикува междинния си отчет за третото тримесечие.

Обвиненията за манипулиране на форекс пазара са базирани по-скоро на нарушени вътрешни банкови правила, некачествен надзор и пазарни манипулации, извършвани от отделни служители, а не на цялостна измама на оценявания на 5 трлн. долара глобален валутен пазар.

Глобите, които американските власти, налагат са и по-строги. Нека си припомним, че най-голямата френска банка BNP Paribas трябваше да отдели 9 млрд. долара.

Като цяло оценките за това колко точно ще трябва да се бръкнат банките варират в големи граници. Например, по данни на банковата анализаторска компания Autonomous, публикувани по-рано през годината, общите провизии в световен мащаб са за 35 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
Всъщност регулаторите и банките имат тайна любов. Само за пред охлоса се карат.Да плашите банкер с регулатор е като да плашите заека, че ще го хвърлите в бодливите храсти.Ако искате да вбесите някой банкер - питайте го какво мисли за книгите на Насим Талеб. От скоро вече банкерите реагират подобно и при споменаване на криптовалутите (в частност Биткойн).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още