IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Предплатеният от Киев газ ще стигне за две денонощия

Руският президент препоръча на премиера Медведев да обсъди ситуацията с "Газпром", за да не се повтаря конфликтът от предишните години

15:55 | 04.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин: Предплатеният от Киев газ ще стигне за две денонощия

Предплатеният от Украйна природен газ ще стигне за точно две денонощия, предупреди президентът на Русия Владимир Путин по време на съвещание с членове на правителството, пише руската информационна агенция ТАСС.

По думите на Путин към този момент Киев не е предприел никакви допълнителни действия. В тази връзка и държавният глава съветва премиера Дмитрий Медведев да обсъди ситуацията с „Газпром“, защото „никому не е нужен конфликтът от предишните години“.

„Ние сме готови да изпълним всички задължения по договора, но само в рамките на предплатата“, коментира още Путин.

Припомняме, че Русия и Украйна, с активното сътрудничество на Европейския съюз, се споразумяха за доставките на природен газ през зимните месеци. Споразумението беше постигнато в края на октомври и в него беше договорена „зимна цена“ от 385 долара за хиляда куб. метра газ, която ще важи до края на март 2015 година.

С това споразумение Европа си гарантира доставките през зимните месеци, тъй като досега споровете за цената или доставките между Русия и Украйна в крайна сметка рефлектират и върху европейските клиенти. Това се видя през януари 2009 година, когато Москва спря всички доставки към Европа, след като обвини Киев, че краде от транзита на газ.

При сегашната ситуация Европейската комисия обаче е уверена, че до прекъсване на газоподаването за Европа няма да се стигне. Вчера имаше тристранна среща между представители на Украйна, Русия и комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович в Брюксел, на която е било обсъдено именно обезпечението на доставките.

Същевременно и Украйна, и Русия се оплакват от неизпъление на договорени отношения. Киев твърди, че „Газпром“ изпълнява само малка част от заявените количества, а пък Русия – че Украйна не плаща.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още