IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Газовите доставки за ЕС са обезпечени

"Газпром" и "Нафтогаз" са предоставили гаранции за безпроблемния транзит на синьото гориво към Европа

09:27 | 03.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Газовите доставки за ЕС са обезпечени

Европейската комисия /ЕК/ е на мнение след проведената вчера тристранна среща в Брюксел между нея, Русия и Украйна, че газовите доставки за Европейския съюз са обезпечени, предаде ДПА.

"Спокоен съм, че снабдяването с газ за пазарите на Европейския съюз остава сигурно", заяви снощи в Брюксел заместник-председателят на ЕК по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович след дълго продължили разговори в белгийската столица.

Украйна е най-важната транзитна страна за руския газ по пътя му на запад, допълва ДПА. Преговарящите също така са гарантирали, че така нареченият "зимен пакет" за доставките за Украйна през зимните месеци ще бъде изцяло приложен. 

Според върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини вчерашните преговори в Брюксел помагат да се сближат позициите на Москва и Киев за газовите доставки, предаде ТАСС. "Тези усилия са част от конкретната подкрепа на ЕС за прилагането на споразуменията от Минск", заяви тя.

В разпространено след разговорите в Брюксел съвместно изявление на Шефчович и Могерини се посочва, че компаниите "Газпром" и "Нафтогаз" са предоставили гаранции за безпроблемния транзит на синьото гориво към Европа, съобщава ТАСС.

Според потвърдените намерения за изпълнение на зимния пакет украинската "Нафтогаз" ще предплаща и поръчва от "Газпром" обеми газ, достатъчни, за да се задоволят текущите вътрешни нужди на Украйна през месец март. Както се отбелязва в изявлението, "Нафтогаз“ ще продължи да гарантира безпроблемния транзит на газ за ЕС".

"Газпром" от своя страна ще доставя до 114 милиона куб. м на ден предплатени и поръчани обеми от синьото гориво на съвместно съгласувани пунктове за доставката му. Изпълнявайки това, страните демонстрират надеждност съответно като важен доставчик на природен газ за ЕС и ключова транзитна страна".

Могерини и Шефчович посочват също, че ЕК очаква предложения от Русия и Украйна относно доставките на газ през летния период във връзка с провеждането на следваща тристранна среща до 31 март.

В изявлението се казва, че на преговорите е постигнато споразумение да продължат обсъжданията за доставките на газ за Донбас.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви след преговорите в Брюксел, че от средата на февруари Русия е доставила в този регион около 100 млн. куб. м газ.

От своя страна енергийният министър на Украйна Володимир Демчишин каза пред журналисти след срещата в Брюксел, че "Нафтогаз" не може да получи газа, който "Газпром" изпраща в Донбас.

"Не можем да потвърдим дали тези обеми действително се доставят от Газпром", допълни той и отбеляза, че "руснаците настояха да поемем доставките" за този регион.

"Украйна е на 60 процента недоснабдена с газ. Вместо 100 млн. куб. м се доставят 40 - разбирате, че газът в газовия баланс не достига", добави украинският министър.

Демчишин посочи, че "Нафтогаз" е получила от "Газпром" по-малко от 1 милиард куб. м синьо гориво през февруари, както и че украинската компания технически не може да доставя газ в Донбас поради неизправности по газопроводите в резултат на военните  действия.

Той също така изрази мнение, че пониженото потребление на газ в Украйна ще позволи следващата зима да се мине без руски газ. "Газовото потребление в Украйна през последните месеци намаля с 15-20 процента, което е свързано както с промяна във формата на цените на енергоресурсите, така и с повишената енергийна ефективност на икономиката", заяви украинският министър.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още