IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията настоява за намаление на цената на газа с близо 23%

Високата цена на природния газ действа дестабилизиращо на икономиката, смятат от БФИЕК

14:53 | 23.02.15 г. 1
Индустрията настоява за намаление на цената на газа с близо 23%

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) настоява за намаляване на цената на природния газ с 22,7% от 1 април. С по-чувствителното намаление на цената на природния газ и българската икономика ще бъде по-конкурентоспособна, настоява бизнесът.

В отворено писмо, изпратено до икономическия министър, министъра на енергетиката, председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и до директора на „Булгаргаз“ от индустрията настояват, че цената на петрола стигна до най-ниското си ниво за последните пет години на международните пазари, а в същото време няма ефективно намаление на цената на природния газ за индустрията у нас.

Припомняме, че преди броени дни „Булгаргаз“ съобщи, че ще поиска намаление на цената на природния газ с 13,3%  до 522,69 лева за хиляда куб. метра без акциз и ДДС от второто тримесечие.

Официалното ценово предложение газовата компания ще внесе в енергийния регулатор на 11 март. Тогава ДКЕВР ще направи оценка на базата на курса на валутите и цената на алтернативните горива и ще утвърди и новата цена на природния газ от 1 април.

От индустрията се оплакват, че има няколко фактора, които са дестабилизиращи за конкурентоспособността на икономиката. На първо място това е липсата на достъп до много доставчици и ликвиден пазар на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Ще, ще... само малко търпение, да тръгне по интерконекторите от Гърция и Румъния! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още