IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз Украйна" се оплака, че "Газпром" не изпълнява заявките за газ

Руската компания е доставила едва 40% от заявките, съобщиха от украинската газопреносна компания

10:49 | 26.02.15 г. 1
"Нафтогаз Украйна" се оплака, че "Газпром" не изпълнява заявките за газ

Украинската газопреносна компания „Нафтогаз Украйна“ е изпратила писмо до ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер, с което го уведомява, че получените доставки от природен газ са с 60% по-малко от заявените. Ограниченията са започнали от 22 февруари, става ясно от съобщение на сайта на украинската компания.

„Вместо заявените по силата на договор 114 млн. куб. метра газ, „Газпром“ достави едва 47 млн. куб. метра“, отбеляза говорителят на компанията Алена Осмоловская, цитирана от руската информационна агенция ТАСС.

Припомняме, че споровете около доставките на природен газ от Русия за Украйна започнаха още в края на миналата седмица, когато „Газпром“ започна да подава газ за Донецка и Луганска област по ново трасе – през станциите „Платово“ и „Прохоровка“. Това стана, след като „Нафтогаз Украйна“ спря газоподаването за региона с мотива, че има разрушени централни газопроводи.

Киев категорично заяви, че няма да плати за доставените количества, защото няма измервателни уреди на тези две станции. От своя страна обаче от „Газпром“ обявиха, че очакват плащане по договорите за доставка до дни. В противен случай доставките на природен газ за Украйна ще бъдат преустановени.

На този етап няма промяна в газовите потоци от Русия към Европа, потвърди преди дни говорителят на Европейската комисия Ана-Кайса Итконен. Тя коментира, че Брюксел следи внимателно ситуацията и се надява и двете страни – и Украйна, и Русия, да спазят постигнатото споразумение за зимните доставки.

От „Булгаргаз“ също следят ситуацията, стана ясно от съобщение на сайта на компанията. От оперативните данни на „Булгартрансгаз“, която управлява хранилището в Чирен, става ясно, че в момента в газохранилището има малко под 249 млн. куб. метра, които според оценката на енергийното министерство могат да стигнат на страната за срок от около три месеца, но с налагането на някои ограничения.

Още служебното правителство разработи план за действие при кризисна ситуация, който включва алтернативни доставки през Гърция, както и преминаването на топлофикациите на алтернативно гориво.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Нема страшно - Полша и Литва ще ги компенсират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още