IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разнопосочни движения на европейските борси след разпродажбите

Търговията беше предпазлива, а опасенията на инвеститорите от задълбочаване на конфликта в Йемен отслабнаха

19:19 | 27.03.15 г.
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси приключиха търговията в петък с разнопосочни движения. Търговията беше предпазлива след тежките загуби, след като опасенията на инвеститорите от задълбочаване на политическия конфликт в Йемен отслабнаха, пише CNBC.

Паневропейският индекс Euro Stoxx 600 постигна леко повишение. Акциите на авиокомпаниите, които са силно зависими от цената на петрола, отбелязаха най-добри резултати след силните разпродажби в сектора в четвъртък заради ръста на цената на петрола.

Цената на суровината първо скочи рязко заради опасения, че конфликтът в Йемен може да доведе до затваряне на протока Баб ел-Мандеб, който е част от ключов маршрут за петролните танкери между Йемен и Джибути. Страховете от затваряне обаче отслабнаха в петък, а цените на петрола подновиха движението си надолу. По време на азиатската търговия цените на американския суров петрол и сорта брент паднаха с по близо 2%, след като постигнаха повишение от 5%.

Акциите на минните компании показаха известна слабост в петък на фона на продължаващия спад на цените на желязната руда и на златото, след като инвеститорите се завърнаха към рисковите активи. Заради резултатите в сектора европейските борси загубиха постигнатите по време на ранната търговия повишения и се търгуваха със смесени резултати, а британският индекс FTSE 100 попадна на отрицателна територия.

Инвеститорите ще останат фокусирани върху предстоящата днес реч на председателя на Федералния резерв в САЩ Джанет Йелън и представянето на данни за брутния вътрешен продукт на страната за първото тримесечие. Йелън трябва да говори точно преди затварянето на щатските борси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още