IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С новия си бюджет Италия "тръгва на война" срещу Брюксел

Законопроектът за бюджета предвижда данъчни намаления на стойност 18 млрд. евро

10:35 | 16.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Матео Ренци пое управлението на страната през февруари. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Матео Ренци пое управлението на страната през февруари. Снимка: Ройтерс

Италианското правителство представи в сряда вечер дързък проект за бюджета за 2015 г., който може да доведе страната до сблъсък с Европейската комисия. Брюксел вече се конфронтира с Франция, която подобно на Италия планира по-висок бюджетен дефицит - и също така държи на по-дълъг период за постигане на балансиран бюджет, отколкото бе планирано.

Новият бюджет на премиера Матео Ренци предвижда намаляване на данъците в размер на 18 милиарда евро. Облекченията за фирми и работници се очаква да дадат нов тласък на задъхващата се икономика на страната. Планирани са и нови разходи за няколко милиарда евро. Плановете ще бъдат покрити от спестявания в други области, но също и от по-висок бюджетен дефицит. 

„Приехме експанзионистични и антициклични бюджетни мерки, които се придържат изцяло към европейската рамка“, заяви Ренци в сряда вечер по време на пресконференция. Той добави, че е готов да обсъди подробностите с властите в Брюксел, за да се разсеят в случай на нужда всякакви съмнения. "С новия си бюджет Италия "тръгва на война" срещу Брюксел", пише Wall Street Journal.

Италия и Франция, които се борят със стагнираща бизнес активност и висока безработица, се противопоставят на увеличаването на данъците или орязване на държавните разходи в и без това слабите си икономики. Но Европейската комисия може да се противопостави на тези проекти предвид липсата на дисциплина по отношение на спестяванията.

Предвид нарастващия конфликт Европейската комисия може за първи път да демонстрира до каква степен е готова да се възползва от новите си правомощия за контрол на националните финанси. В еврозоната в момента предмет на разгорещени спорове е как засега слабото възстановяване на региона може отново да бъде насърчено. Рим и Париж твърдят, че и в двете страни на еврозоната има твърде ниско вътрешно търсене и че ежегодните орязвания на бюджета само влошават ситуацията, пише Wall Street Journal. 

Германия и други северноевропейски страни обаче считат, че основният проблем е липсата на икономически реформи в Южна Европа. Те считат отвръщането от фискалната дисциплина за стимулиране на растежа за контрапродуктивно и се опасяват, че политиците в Рим и Париж искат да избягат от принудата да реформират своите пазари на труда и други сектори на икономиката. 

Европейската комисия има право да отхвърли проектобюджет, който счита за твърде недисциплиниран и да настоява за подобрения.

В лицето на Франция обаче Италия си намери близък съюзник. Правителството в Париж заложи за следващата година бюджетен дефицит от 4,3 процента от брутния вътрешен продукт. И двете страни настояват за по-голяма гъвкавост на бюджета, в замяна на задължението си да либерализират части от своите икономики.

Париж и Рим твърдят, че не биха могли да намалят по-силно бюджетните си дефицити в момента, докато икономическата перспектива остава мрачнa, тъй като избирателите в страните биха могли да посегнат още повече към бюлетините на евроскептичните партии, които набират сила.

Според официалните насоки на ЕК бюджетният дефицит на всяка страна от ЕС не трябва да превишава границата от 3 процента от БВП. Въпреки това Комисията допуска излизане от тази рамка за определен минимален период от време.

Италия, която настоява за по-голяма гъвкавост в прилагането на бюджетните правила, което да ѝ позволи да харчи повече пари за приоритетни области, е с втория най-голям суверенен дълг в еврозоната след Гърция. Ренци, който бе избран за премиер през февруари след бламирането на правителството на Енрико Лета в парламента, обяви амбициозна програма за политически и икономически реформи, включително промяна на изборния закон и реформа на пазара на труда чрез облекчаване на законодателството. Ройтерс посочва обаче, че досега Ренци е постигнал твърде скромен напредък в приемането на необходимото законодателство, а при това нито една от неговите реформи не е завършена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още