IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ренци: Италия ще спази тавана на ЕС за бюджетния дефицит

Спазването на лимита от 3% ще изпрати сигнал за стабилност и доверие, посочи италианският премиер

14:43 | 03.10.14 г. 1
Ренци: Италия ще спази тавана на ЕС за бюджетния дефицит

Италия няма да последва примера на Франция в нарушаване на насоките на Европейския съюз (ЕС) за дефицита, заяви италианският министър-председател Матео Ренци. Въпреки това премиерът защити правото на Париж да предприеме подобни мерки, за да укрепи икономическите си перспективи.

В интервю за Financial Times след среща с британския си колега Дейвид Камерън в Лондон Ренци обеща, че Италия ще запази дефицита си в рамките на 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), въпреки че икономиката продължава да е под натиска на рецесията.

"Италия има голям проблем с репутацията, така че предпочитам да спазваме лимита от 3 ​​на сто, за да изпратим сигнал за стабилност, за доверие", добави италианският премиер.

Въпреки това 39-годишният бивш кмет на Флоренция, който упорито притиска Брюксел да покаже по-голяма гъвкавост по отношение на бюджетните правила, откакто встъпи в длъжност през февруари, отдаде своето "уважение" на Франция.

"Аз предпочитам днешната Франция с бюджетен дефицит от 4,4% вместо утрешната Франция с Maрин льо Пен. Това е много важно за Европа", добави той, визирайки лидера на крайнодесния Национален фронт.

"Трябва да изпратим послание с разбиране за страните с проблеми", каза италианският министър-председател.

"Мисля, че Европа е общност с обща съдба. Това не е място, където има ученици и учители", допълни Матео Ренци.

Коментарите на италианския премиер дойдоха в резултат на рязкото понижаване на икономическите прогнози на правителството в Рим. Според обновената оценка БВП ще се свие с 0,3 на сто през тази година, за да се върне към умерен растеж от 0,6 на сто през 2015 г.

Значително по-слабата икономическа перспектива засили неотложността от задействане на структурните реформи в Италия, които са разглеждани като фактор с решаващо значение за подобряването на икономическото представяне. За момента реформите буксуваха поради проблемите с политическата обстановка в страната.

Ренци настоява, че много от неговите планове за реформи – включително радикалния ремонт на пазара на труда, системата на гражданското правосъдие, публичната администрация, законодателния процес и избирателното право – ще бъдат завършени до април 2015 г. въпреки опасенията от съпротива в местния парламент.

"Споразумението с опозицията относно политиката за трудовия пазар е постигнато. С това решение в Италия става точно така, както и в други страни", добави той.

Коментирайки външната политика, Ренци потвърди позицията на Италия спрямо санкциите срещу Русия. Властите в Рим са сред най-предпазливите по отношение на играта на санкции между Москва и Запада.

"Много важно е да се поддържа отворен диалогът между Русия и ЕС и Русия и САЩ", каза още италианският премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
С много големи надежди дойде Ренци през февруари. За момента обаче и той не прави разлика от предшествениците си. Никой не смее да пипне по-твърдо, защото ще се изправи пред доста голяма вълна от недоволство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още