IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След рецесията Италия изпадна и в дефлация

Безработицата в третата най-голяма икономика в еврозоната пък приближи 40-годишен връх

14:13 | 29.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След рецесията Италия изпадна и в дефлация

Нова порция негативни данни представи Националния статистически институт на Италия Istat. Според статистиката третата най-голяма икономика в Европа е изпаднала освен в рецесия и в дефлация, предава WBP Online.

Правителствените данни потвърдиха, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия се е свил с 0,2% в периода април-юни на тримесечна база. Резултатът съвпадна с очакванията на анализаторите. 

Същевременно данните за равнището на потребителските цени показаха спад с 0,2% спрямо същия период на миналата година през август след нулевия растеж през юли. Това изпрати италианската икономика в дефлация.

"Ценовият натиск в еврозоната остава много вял, но е важно да се отбележи, че цените на енергията са основният виновник за много ниската или отрицателна инфлация", каза пред Bloomberg Клаус Вистесен, експерт от Pantheon Macroeconomics.

Същевременно друг правителствен доклад показа, че равнището на безработицата в Италия е нараснало през юли в близост до 40-годишен връх. Ръстът се е дължал най-вече на загубата на работни места сред мъжете, докато процентът на младежката безработица е спаднал.

Официалната безработица достигна 12,6% през юли от 12,3% в предходния месец според данните на Istat. С 31 000 са се увеличили безработните мъже в трудоспособна възраст в периода юни-юли. При жените разширението е било с 4 000.

Понижаването на високия процент на безработицата в Италия е сред приоритетите на правителството на Матео Ренци на фона на слабите разходи на домакинствата, които засягат икономическия цикъл.

Коефициент на заетост в Италия – процентът на пълнолетните хора в трудоспособна възраст, е намалял до 55,6% от 55,7% година по-рано.

Коефициентът на младежката безработица пък, обхващащ лицата на възраст от 15 до 24 години, е спаднал до 42,9% през юли след 42,1% месец по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още