IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасяването на португалска банка като опасен прецедент

Само за няколко дни собственици на пет типа облигации загубиха 80% от парите си. Въпросът е защо

16:08 | 05.01.16 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Докато Европа със закъснение възстановява най-слабите си банки, инвеститорите, които са кредитирали финансовите институции, купувайки облигациите им, са изправени пред съвършено нов свят. Техните пари може реално да бъдат конфискувани, за да запълнят балансови дупки, коментира BloombergView. Последните събития в Португалия предполагат, че властите трябва да внимават, когато се отнасят към облигационерите като към спестовни касички, или рискуват да разрушат ключов източник на бъдещи средства за финансовата индустрия.

Какво обаче се случи с цените на пет облигации на португалска банка през последните няколко дни? На 29 декември дългът на португалската банка се търгуваше на около 94% от номиналната стойност. За по-малко от 24 часа обаче облигационерите изгубиха 80% от парите си. Защо?

Миналата година Португалия раздели Banco Espririto Santo, преди най-големия кредитор на страната, на „добра“ банка и „лоша“ банка. Всеки, който е притежавал някой от онези пет типа облигации във вторник, е имал дълг на Novo Banco, или добрата банка. В сряда обаче излиза новината, че тези облигации са презаписани към BES, лошата банка. Португалската централна банка избра пет от 52-те първостепенни облигации на стойност около 1,95 млрд. евро и ги презаписа, като по този начин запълни дупката от 1,4 млрд. евро в счетоводния баланс на „добрата“ банка, която беше открита през ноември при стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ).

По времето на тези тестове стойността на облигациите на Novo Banco се повиши, тъй като капиталовият излишък бе по-малък от прогнозите на някои инвеститори, като се очакваше добрата банка да успее да коригира дефицита, продавайки активи. Вместо това размяната на 30 декември означава, че определени облигационери ще платят сметката.

Именно в това се състои проблемът. В документацията на първостепенните облигации обикновено се посочва, че целият такъв дълг е тип „pari passu”, т.е. всички ценни книжа се оценяват еднакво и нито един вид не получава преференциално отношение. Но отнемайки тези пет облигации от счетоводния баланс на здравата банка, Португалия унищожава принципа на равенство между дълговите ценни книжа.

В същността си няма нищо лошо в „спасяването“ от страна на облигационери, които са заели пари на фалираща институция. Със сигурност се предпочита пред старото решение, при което се използват пари на данъкоплатците, за да се вдигнат на крака фалирали банки. Това е включено и в новата Директива на ЕС за възстановяване и преструктуриране на банкови институции, която влезе в сила на 1 януари. Но принципът за равенство за привидно идентични ценни книжа е ключова характеристика на пазара на облигации. Ако инвеститорите се опасяват, че зависят от милостта на капризните регулаторни решения при преструктуриране, те ще помислят по-сериозно преди да кредитират банките.

Изглежда вероятно португалският избор на облигации да не е напълно произволен. Според документацията на избраните облигации те се управляват от португалския закон, а не британския или американския. Може би е по-лесно да се бориш с всички произтичащи съдебни дела в Лисабон, а не в Лондон, а вече има сведения, че инвеститорите заплашват да предприемат правни действия.

Нещо повече, Португалия не е единствената страна, която реформира банковата си индустрия. Спестовните банки на Германия ще трябва да увеличат капитала си през следващите месеци по силата на новите правила в ЕС. Четирикратното увеличение на лошите заеми, държани от италианските банки от 2008 г. насам пък означава, че централната банка там трябва да предприеме известно почистване. Консолидация – под формата на принудително смесване на по-силни и по-слаби банки, е вероятно и за двете страни. Инвеститорите, които притежават дълг, емитиран от германски или италиански банки, без съмнение ще обмислят добре това, което се случи в Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
trendline
преди 8 години
Ако не носиш персонална отговорност (да не кажа държавна закрила) за загробване на заемни средства, пенсионни фондове и т. н. може да се експериментира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Tочно така .... кой би рискувал собствени средства ?А други средства ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
"те ще помислят по-сериозно преди да кредитират банките" НЕ ! - няма да мислят, защото действат по учебник , а в учебника нищо не пише :)))) малко им е на кредиторите безумни - те кредитираха Гърция в деня преди очаквания фалит . Трябва да знаят че облигацията подобно на акцията в единия край с дребен шрифт е написана малка 0 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Веднъж вече ти казах , да не си слагаш сам плюса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Ставащото при Banco Espririto Santo е последица при условия на сгрешена европейска парична система.В обстановка на тази държавна грешка банките и техните клиенти са жертви и (при достатъчно време) понасят болезнени щети.Жалкото е, че все още дори милиарди евро загуби не помагат за обществено осъзнаване на въведената деградираща парична система.За стопанско спасение е потребна подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
trendline
преди 8 години
А накарай тези облигационери да закупят още новоемитирани облигации. Чудно ми е кой би рискувал собствени средства та ги купува тези облигации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Проф. Анат Адмати, която е финансов експерт към университета в Станфорд го казва прекрасно - ''Флинт и някои други банкери, се опитват да представят финансовата криза като някакво непредвидимо природно бедствие. Такива сравнения са напълно неподходящи. Станалото в никакъв случай не може да се оприличи с природно бедствие.Финансовите кризи се създават от хората и за тях има конкретно отговорни лица."- http://***.dw.de/сигурни-ли-са-банките/a-17382873Ако трябва на банкерите да им се сложат GPS-гривни като на затворниците заради това изречение - ''Но банките категорично не желаят да се отказват от системата, в която получаваха 50% от целия генериран доход и да съкращават своите печалби цели 5 (!) пъти....'' - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/КРИЗАТА Е СИСТЕМНА и съм обяснил - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
ПИЧ
преди 8 години
Португалците, в описания случай са направили абсолютна кражба, при равноспоставени книжа, Явно че книжата не са равнопоставени , след като се избират тези които са подчинени на местния закон (който набързо ще бъде коригиран), а не книжа подчинени на британския закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Проф.д.ик.н. Красимир Петров обяснява прекрасно за ефекта на доминото - https://***.youtube.com/watch?v=XVLFEKU_kUI - тоест разбирам ,че спасяването на банките е задължително(по-малкото зло) но трябва строги регулации и никога да не се повтаряНеолиберализма във финан.капитализъм води до престъпления тоест умишлено бяха допуснати дерегулации с цел грабеж прекрасно знаейки ,че държавата няма друг избор освен да ги спаси иначе ще стане страшно ОРГАНИЗИРАН МЕЖДУНАРОДНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Милтън Фрийдман - американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
Новите регулации свързани с банковия съюз на еврозоната са точно като буре с динамит. Ако една голяма банка в еврозоната тръгне да фалира и акционерите/облигационерите в нея загубят по-голямата част от парите си с цел спасяване на банката това може предизвика банкова паника в целия валутен съюз и верижни фалити на банки заради изтегляне на капитал от по-слабите банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още