IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачката на германските машинисти приключва предсрочно

По-рано през деня апелативен съд потвърди законността на протеста, но синдикатът го прекратява по-рано като "жест на успокоение"

20:05 | 07.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Безпрецедентната стачка на машинистите в Германия, която започна в сряда и бе обявена до понеделник, ще приключи още в събота в 18:00 ч. местно време, съобщи днес шефът на синдиката GDL Клаус Веселски, цитиран от DPA.

Синдикалният лидер обяви очаквания край на протеста във Франкфурт, представен като "жест на успокоение", малко след като апелативен съд потвърди законността на стачката. Синдикатът отхвърли преди това предложение за компромис от държавната жп компания Deutsche Bahn. 

Най-дългата стачка в историята на концерна почти парализира в четвъртък и петък железопътната мрежа в Германия. Стачката започна в сряда в 15:00 часа, когато работа преустановиха машинистите на товарни влакове.

В нощта срещу 6 ноември протестът обхвана и пътническите влакове както на дълги разстояния, така и на крайградските влакове.

Като реакция в четвъртък германският железопътен концерн поиска от съда да забрани продължаването на четиридневната стачка на машинистите. Въпреки това стачката беше призната за законна и Съдът по трудови спорове в германския град Франкфурт на Майн отхвърли иска. 

Междувременно Deutsche Bahn съобщи, че спирането на работата е причинило „масови затруднения“, но компанията правила всичко възможно да осигури движението на една трета от междуградските влакове. Около 30% от регионалните влакове и градските влакове S-Bahn се движат в западната и северната част на страната, около 40% в южната част и между 15 и 30% в източната, уточни компанията.

Междувременно редица политици и представители на бизнеса изразиха безпокойство от последиците от стачката, която е най-дългата в 20-годишната история на превозвача.

„При непрекъсната стачка от повече от три дни се очакват производствени прекъсвания в индустрията", се казва в становище от четвъртък на близкия до работодателите Институт на германската икономика в Кьолн (IW). „Щетите могат след това бързо да се повишат от едноцифрени суми в милиони - до 100 милиона евро на ден", се казва в съобщението.

Както е известно, GDL настоява заплатите на машинистите да бъдат увеличени с 5 процента, а работната седмица да бъде намалена с два часа. По-проблемно е искането на синдиката да преговаря и от името на други служители, които традиционно са представлявани от конкурентния по-голям синдикат Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft (EVG).

Deutsche Bahn вече заяви, че е предложила 5% повишение на заплатите за следващите 30 месеца за машинистите, но няма да приеме предложението за заплащането на останалите служители.

В GDL членуват 19 000 от 196 000-те служители на компанията в Германия. Организацията е все по-критикувана заради своята неотстъпчивост и стачките, организирани в контекста на отслабващата икономика.

Това е шестата стачка в сегашния конфликт за тарифите и ще е най-дългата в историята на компанията от основаването ѝ през 1994 г. Последната стачка беше на 18 и 19 октомври.

Вижте снимки в галерията на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още