IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total избра нови директор и председател на борда

И двата поста досега се заемаха от починалия при самолетна катастрофа Кристоф дьо Маржери

16:46 | 22.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Служители на Total почитат паметта на Кристоф дьо Маржери с минута мълчание пред централата на концерна. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Служители на Total почитат паметта на Кристоф дьо Маржери с минута мълчание пред централата на концерна. Снимка: Ройтерс 

След трагичния инцидент, който доведе до смъртта на главния изпълнителен директор и председател на борда Кристоф дьо Маржeри френската петролна компания Total гласува приемствен план. На специално свикана извънредна среща на Управителния съвет е решено също така ролите на главен изпълнителен директор и председател на Борда на директорите да бъдат разделени една от друга, предава Ройтерс.

Новият председател на Съвета на директорите е Тиери Демаре, който е бил председател на борда до 2010 г. Главен изпълнителен директор е Патрик Пуяне, който до този момент бе директор на поделението по рафиниране и химикали.

Пуяне започва работа в Total през 1997 г., като отначало отговаря за бизнеса в Ангола, а след това - в Катар. От 1989 г. до 1997 г. Пуяне е бил чиновник в Министерството на промишлеността на Франция. За разлика от предшественика си дьо Маржери, който по образование е търговец, Пуяне е завършил École nationale supérieure des mines de Paris, възпитаници на което са по-голямата част от висшите менеджъри на Total.

"Пуяне ще продължи наложената вече политика на Total по развитие на бизнеса в Русия", казва Ахмед Бен Салем от Oddo & Cie, цитиран от Bloomberg. „Компанията ще се фокусира върху съществуващите проекти, за да гарантира ръста през следващите три години, запазвайки контрол над разходите", коментира той.

Счита се, че в Total е наложена традиция висшите ръководители да бъдат избирани само от средите на служители на фирмата.

Дьо Маржeри загина в самолетна катастрофа в Русия в понеделник срещу вторник. Самолетът на директора се е сблъскал на летището Внуково при излитане със снегорин. При инцидента са загинали и тримата членове на екипажа.

63-годишният дьо Маржери е бил един от присъстващите на руското правителствено заседание за чуждестранните инвестиции в Горки, близо до Москва, в понеделник.

Total е и един от най-големите чуждестранни инвеститори в Русия, но неговото бъдеще там е под въпрос, след като на 17 юли над украинска територия бе свален малайзийски пътнически самолет, а инцидентът влоши отношенията на богатата на петрол страна със Запада и повдигна заплахата за задълбочени санкции.

Total е четвъртата петролна компания в света по пазарна капитализация след Exxon, Royal Dutch Shell и Chevron. На Русия се падат около 9% от добива на нефт и газ на Total за 2013 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Новият CEO вече ще слуша :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още