IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турски поток" - жертвата на икономиите в "Газпром"

За шестте месеца в очакване на начало на строителство Saipem получи от руския гигант 300 млн. долара

17:36 | 10.07.15 г. 54
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Турски поток“ се оказа жертва на икономиите, които „Газпром“ трябва да направи, коментира руското издание РБК. Вчера газовата компания съобщи, че прекратява договора си с един от изпълнителите на проекта – италианската Saipem.

Компанията беше наета от South Stream Transport да положи тръбите по дъното на Черно море за „Южен поток“. От 4 декември два тръбополагащи кораба на Saipem бяха разположени в пристанището в Бургас в очакване да бъде даден старт на строителството.

Това обаче така и не се случи, защото руският президент Владимир Путин замрази „Южен поток“ и предложи на негово място да бъде реализиран „Турски поток“ - към бреговете на Турция. Така и Saipem получи ново поръчение – да построи морската част на новия проект. Месеци наред обаче Москва и Анкара не постигнаха споразумение по „Турски поток“.

Източници на“Интерфакс“ посочват, че оставането в пълна готовност за начало на строителство за Saipem в продължение на половин година е коствало на „Газпром“ 300 млн. евро.

Освобождаването на Saipem е всъщност поредната стъпка, която предприема „Газпром“ за ограничаване на разходите за преноса на газ в южното направление. Преди дни стана ясно, че компанията ще замрази инвестициите си за развитието на „Южния коридор“ - трасето на руска територия, което трябва да захранва проектите „Южен поток“ или „Турски поток“, тоест клиентите в Централна и Югоизточна Европа.

Така единственият шанс Русия да реализира плановете си да заобиколи Украйна при транзитирането на газ за Европа засега остава „Северен поток“. По време на Международния икономически форум в Санкт Петербург руската страна обясни за новите си планове да изгради алтернативно трасе.

Свиването на инвестициите може да отвори и нова възможност за газовите доставки в Европа, коментирана вече от Брюксел. Идеята е ЕС да купува руски природен газ от руско-украинската граница и да се грижи за транзита до отделните страни в общността.

Ако това бъде реализирано, идеята за Енергиен съюз ще бъде изпълнена със смисъл. Тогава и Брюксел ще може да преговаря като общност с Русия за цената на природния газ и да постигне по-справедлива цена за по-малките потребители, като например България, която плаща една от най-високите цени за руски газ в ЕС.

Но все пак не всичко е загубено за пътя на руския газ в южното направление. Единият от корабите на Saipem – Castro Sei, напусна преди седмици порта в Бургас и в момента е на пристанището в Анапа. Не е изключено и италианската компания отново да бъде поканена за строителството на някой от проектите.

А дали ще е „Южен“ или „Турски“ потокът, както казват в Брюксел – нищо не е договорено, докато всичко не бъде договорено. Да не забравяме, че „Газпром“ все още не е уведомил участниците в „Южен поток“ за края на проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

54
rate up comment 0 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Ефтин шистак от хамериката нема , ли бе...Керито обеща в Киев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 4
dakl
преди 8 години
За Русия е по важно от всичко да не зависи от брюкселската есбюрокрация. Този въпрос автоматически се решава с новото разширение на Северен поток, за който формално са дадени всички необходими съгласия. А че Южна и централна Европа ще останат без директно снабдяване с газ за руснаците е въпрос второстепенен. Тези количества сега ще сме принудени да ги купуваме и транспортираме от Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 1
Longin
преди 8 години
ран-Ът....хахаСтрахо, един филм има - "преходът , който не се състоя", гледал ли си го?http://***.thetransitionthatneverhappened.info
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 11 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 8 години
STRAHO не е заблуден а "добре" платен.(добре е в кавички, защото рублите не струват)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 9 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
Ти STRAHO го остави...всеки има право на мнение. Какъв поробител е запада...да , сложно ше бъде да ти се обясни , щото ти явно си от по младото поколение , за което Coca Cola и MacDonalds са върха ...,ама нищо един ден ше проумееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 18 rate down comment 6
78peter
преди 8 години
Този STRAHO е толкова заблуден русофил, че направо не е истина.Какъв поробител е Запада. Никой насила не е отишъл там. Интересно защо всички тези хора не отидоха в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 14 rate down comment 8
Ironhorse
преди 8 години
О неразумни чроде-изроде !!!Чети какви ги е вършила възхвалената от теб русия:Трагедията на таврийските българи разбива лъжата за руския и съветския "освободител"http://***.faktor.bg/politika/na-vseki-kilometar/48749-tragediyata-na-tavriyskite-balgari-razbiva-lazhata-za-ruskiya-i-savetskiya-osvoboditel.htmlИмперията на злото винаги е била против българите и България.Още през Първата българска държава на Балканите, руснаците са били в сговор с византийците да ни унищожат:http://***.extremecentrepoint.com/archives/4878Чети, образовай се и не блей глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 21 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 8 години
Никой нормален човек не харесва американците. Всеки нормален човек се гнусува от руснаците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 18 rate down comment 9
roli5
преди 8 години
Още една *** във форума.Луд умора няма!Скоро ще се появи и психопата Мави Гламавия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 5 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
http://***.vestnikataka.bg/2015/07/%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD-%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още