IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турски поток" - жертвата на икономиите в "Газпром"

За шестте месеца в очакване на начало на строителство Saipem получи от руския гигант 300 млн. долара

17:36 | 10.07.15 г. 54
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Турски поток“ се оказа жертва на икономиите, които „Газпром“ трябва да направи, коментира руското издание РБК. Вчера газовата компания съобщи, че прекратява договора си с един от изпълнителите на проекта – италианската Saipem.

Компанията беше наета от South Stream Transport да положи тръбите по дъното на Черно море за „Южен поток“. От 4 декември два тръбополагащи кораба на Saipem бяха разположени в пристанището в Бургас в очакване да бъде даден старт на строителството.

Това обаче така и не се случи, защото руският президент Владимир Путин замрази „Южен поток“ и предложи на негово място да бъде реализиран „Турски поток“ - към бреговете на Турция. Така и Saipem получи ново поръчение – да построи морската част на новия проект. Месеци наред обаче Москва и Анкара не постигнаха споразумение по „Турски поток“.

Източници на“Интерфакс“ посочват, че оставането в пълна готовност за начало на строителство за Saipem в продължение на половин година е коствало на „Газпром“ 300 млн. евро.

Освобождаването на Saipem е всъщност поредната стъпка, която предприема „Газпром“ за ограничаване на разходите за преноса на газ в южното направление. Преди дни стана ясно, че компанията ще замрази инвестициите си за развитието на „Южния коридор“ - трасето на руска територия, което трябва да захранва проектите „Южен поток“ или „Турски поток“, тоест клиентите в Централна и Югоизточна Европа.

Така единственият шанс Русия да реализира плановете си да заобиколи Украйна при транзитирането на газ за Европа засега остава „Северен поток“. По време на Международния икономически форум в Санкт Петербург руската страна обясни за новите си планове да изгради алтернативно трасе.

Свиването на инвестициите може да отвори и нова възможност за газовите доставки в Европа, коментирана вече от Брюксел. Идеята е ЕС да купува руски природен газ от руско-украинската граница и да се грижи за транзита до отделните страни в общността.

Ако това бъде реализирано, идеята за Енергиен съюз ще бъде изпълнена със смисъл. Тогава и Брюксел ще може да преговаря като общност с Русия за цената на природния газ и да постигне по-справедлива цена за по-малките потребители, като например България, която плаща една от най-високите цени за руски газ в ЕС.

Но все пак не всичко е загубено за пътя на руския газ в южното направление. Единият от корабите на Saipem – Castro Sei, напусна преди седмици порта в Бургас и в момента е на пристанището в Анапа. Не е изключено и италианската компания отново да бъде поканена за строителството на някой от проектите.

А дали ще е „Южен“ или „Турски“ потокът, както казват в Брюксел – нищо не е договорено, докато всичко не бъде договорено. Да не забравяме, че „Газпром“ все още не е уведомил участниците в „Южен поток“ за края на проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

34
rate up comment 12 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
бе ти направо си Crazy hors , *** се лекувай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 14
Ironhorse
преди 8 години
http://***.blitz.bg/news/article/344943Чети и плачи мурсилко.И това го пише в сайт на дебелия КОЙ !!!, дето си мислеше че ще продаде България на *** за да гепи някакви си жалки 500 милиона евро.Няма по-голяма мъка от мурзилската.Днес ти казва, че ураинците са фашисти, а утре ти казва че са приятели и трябва да се прегоцаря с тях.Само мурзилката - същество без никакво себеуважение, може да изпълнява долните заръки на ***, да предадеш род и родина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 11
Стефчо
преди 8 години
Южен поток, Турски поток, Украйна, Сирия, Либия, Ирак, Югославия са активни мероприятия на Чичо ви Сам да изтласка Русия и да разруши връзките и с Европа. Всичко друго са *** вопли на абонатите на Сороска правда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Сега глътни нещо и ми дай линка да видя Путин как се моли , че нещо ми е трудно да си го представя ...другите сичките сам ги виждал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 11
Ironhorse
преди 8 години
Турски поток беше лично стартиран от ***, поне два пъти и още пет пъти от Милер и Новак.Даже казваха на ЕС, че от 2019 газа ще да се пренася по ТП, а не през Украйна.Сега *** се МОЛИ на Украйна за нов договор след 2019, Турски поток и той отменен, а по официални данни Газпром бие всякакви антирекорди по добив на газ.Завчера руската *** спря тока на терористите от Източна Украйна, защото вече няма пари да ги издържа !А, какво стана бе мурзилажи. Нема газ, нема омразни евро и долари, защото и БРИКС реши да се разплаща по между си в долари, а не в някакви хартии (рубли, юани, рупии и прочие).Самите БРИКС си казаха, че техните валути са шит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Кой го обижда...ти прочети той какво пише...или за него може , щот не е ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 6
Grosss
преди 8 години
Гоце може да не се обажда,ама асвалт паша орева всички телевизии или ти телеви-зия не гледаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 8
roli5
преди 8 години
Пак се разсмърдя от *** във форума!Защо обиждате човека-защото ви казва истината!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 6
data
преди 8 години
Не бъди повърхностен , много хора ви говориха че Путин блафира но вие предпочитахте да сте стръвта на кукичката вместо да съберете информация и да мислите трезво . п.п. не е лошо когато човек е сбъркал просто да си признае . другото удря на идиотизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
...верно , бе...аха виски !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още