IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турски поток" - жертвата на икономиите в "Газпром"

За шестте месеца в очакване на начало на строителство Saipem получи от руския гигант 300 млн. долара

17:36 | 10.07.15 г. 54
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Турски поток“ се оказа жертва на икономиите, които „Газпром“ трябва да направи, коментира руското издание РБК. Вчера газовата компания съобщи, че прекратява договора си с един от изпълнителите на проекта – италианската Saipem.

Компанията беше наета от South Stream Transport да положи тръбите по дъното на Черно море за „Южен поток“. От 4 декември два тръбополагащи кораба на Saipem бяха разположени в пристанището в Бургас в очакване да бъде даден старт на строителството.

Това обаче така и не се случи, защото руският президент Владимир Путин замрази „Южен поток“ и предложи на негово място да бъде реализиран „Турски поток“ - към бреговете на Турция. Така и Saipem получи ново поръчение – да построи морската част на новия проект. Месеци наред обаче Москва и Анкара не постигнаха споразумение по „Турски поток“.

Източници на“Интерфакс“ посочват, че оставането в пълна готовност за начало на строителство за Saipem в продължение на половин година е коствало на „Газпром“ 300 млн. евро.

Освобождаването на Saipem е всъщност поредната стъпка, която предприема „Газпром“ за ограничаване на разходите за преноса на газ в южното направление. Преди дни стана ясно, че компанията ще замрази инвестициите си за развитието на „Южния коридор“ - трасето на руска територия, което трябва да захранва проектите „Южен поток“ или „Турски поток“, тоест клиентите в Централна и Югоизточна Европа.

Така единственият шанс Русия да реализира плановете си да заобиколи Украйна при транзитирането на газ за Европа засега остава „Северен поток“. По време на Международния икономически форум в Санкт Петербург руската страна обясни за новите си планове да изгради алтернативно трасе.

Свиването на инвестициите може да отвори и нова възможност за газовите доставки в Европа, коментирана вече от Брюксел. Идеята е ЕС да купува руски природен газ от руско-украинската граница и да се грижи за транзита до отделните страни в общността.

Ако това бъде реализирано, идеята за Енергиен съюз ще бъде изпълнена със смисъл. Тогава и Брюксел ще може да преговаря като общност с Русия за цената на природния газ и да постигне по-справедлива цена за по-малките потребители, като например България, която плаща една от най-високите цени за руски газ в ЕС.

Но все пак не всичко е загубено за пътя на руския газ в южното направление. Единият от корабите на Saipem – Castro Sei, напусна преди седмици порта в Бургас и в момента е на пристанището в Анапа. Не е изключено и италианската компания отново да бъде поканена за строителството на някой от проектите.

А дали ще е „Южен“ или „Турски“ потокът, както казват в Брюксел – нищо не е договорено, докато всичко не бъде договорено. Да не забравяме, че „Газпром“ все още не е уведомил участниците в „Южен поток“ за края на проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 12 rate down comment 5
panther
преди 8 години
Когато Германия спре да ползва Северен поток, ще черпя коня каса водка и ще е мой гуру до края на живота ми. А докато се случи това ще го смятам за персона с речник на каруцар и ниво на развитие на първокласник (не от най-блестящите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 9
Ironhorse
преди 8 години
Хахахах,безплатен газ от рашата за Украйна ....СЕГА Украйна получава по-евтин газ от руската ***, от когато беше на власт диктатора и кремълска кукла - Янукович !!!Чети и виж, ако може да гледаш.Толкова безплатен газа, както тока в Армения.Що не се гръмнеш бе мурзилко смотана.България плаща газа на руската *** по най-високата възможна цена, заедно с Полша.И то благодарение на националния предател Румен Овчаров.Нищо безплатно няма от *** русия !!!Да ти напомням ли, че Туркменистан обяви в неплатежоспособност Газпром ?!руската *** бавно но сигурно потъва в надробените каши от ***.Запитвал ли се е някой защо руската *** още не отваря архивите си от създаването си и ги дързи секретни?!А защо когато са окупирали държави, първата им работа на руските окупатори е била да изнесат държавните архиви, включително на България ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 9
data
преди 8 години
Може и да плюете "железния кон" за езика но това не променя факта че всички който биехте челата пред различни "патоци" просто не бяхте прави (говорихте глупости)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 4
Invcom
преди 8 години
Няма смисъл да търсиш елементарна логика от "красивите и интелигентните" там всичко е каквото спуснат от протестна мрежа. За една заплата в София, дето отговаря на социалните помощи в западна Европа и майките си ще продадат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
Grosss
преди 8 години
Това дето го обесняваш го кажи на наште производители на селскостопанскапродукция или на хотелиерите по морето и те ще ти кажат кой българин и кой не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
Форумните *** няма да ти отговорят , не се хаби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 3
panther
преди 8 години
Ама колеги демократи не се срамувайте. Украйа (според вас) е във война с Русия. Ама продължава да си ползва тръбата на найна територия и да си иска по-високи такси и по-ниски цени. Германия е ужасно възмутена от "агресията" на Русия срещу Украйна, ама продължава да си ползва Северен поток, с тенденция да му удвой капацитета. Та хайде като пишете минуси, напишете какво печели България от провала на Южен Поток?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Е , на тебе къв ти е проблема , че не всички мислят като тебе... пък и трябва ли .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 7
panther
преди 8 години
Мен ме интересува България. Б'оли *** ... за Русия и Китай.Статията директно казва че руснаците са изсипали 300 милиона за 6 месеца, за мен това е много сериозно доказателство че са имали желание да строят газопровод през Черно море. А двата кораба седяха на котва в Бургас доста повече от 6 месеца.Вярно че ниската цена на петрола доста ги удари и можеше и сами да се откажат, но и нашите политици доста въртели им играха.Как стоят нещата с тръбите. Ами много просто седят. Докато не ги насъскаха срещу руснаците, украйнците получаваха безплатно газ срещу трансфер + допълнителни преводи. Германия и Западна Европа си имат северен поток, с тенденция да му удвоят капацитета.Като ИМАШ тръба на твоя територия можеш да се пазариш за цената на газта, можеш да се пазариш за цената на трафика.Като НЯМАШ тръба на твоя територия - имаш много здраве.С ЮП и с Бс-Александропулис, България щеше да има с какво да се пазари. И при успех добре да печели. Какво печелим от провала им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 12
IMRO
преди 8 години
Въпреки цветистия му речник, Айрънхорс е прав на 254%. Срам и позор за всички путлеролюби, за пореден път долните ви инсинуации бяха опровергани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още