IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна планира вноса на 8,2 млрд. куб. метра газ през 2016 година

След 4 години страната може да се откаже от вноса на суровината, ако се разработят вътрешният добив и мерките за енергоспестяване

18:20 | 12.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна планира вноса на 8,2 млрд. куб. метра газ през 2016 година

През тази година Украйна ще внесе 8,2 млрд. куб. метра природен газ, част от които и от Русия. Това коментира министърът на енергетиката на страната Игор Насалик, цитиран от ТАСС.

Насалик коментира по-рано днес, че след четири години Украйна може да се откаже от вноса на природен газ. Причината за това ще бъде местният добив, както и мерките за по-ефективно използване на енергоресурсите.

В последните месеци Украйна купува руски газ, но през реверсивните връзки с Унгария, Полша и Словакия. По изчисленията на украинския енергиен министър по тази причина страната плаща с около 30 долара повече в сравнение с гражданите на Европа заради транзитните такси.

„Ако цената на газа сега е 165-167 долара (за 1000 куб. метра – б.ред.), то извадете 32 долара и това ще бъде реалната пазарна цена за Украйна“, каза Насалик в интервю за местния телевизионен канал 112 Украина.

Заради планов ремонт на съоръженията на 16 май ще спрат доставките на газ за Киев през Полша. Според ТАСС се разглежда и вариант Украйна да купува синьо гориво и от България и Турция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още