IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 26 млн. лв. ще получат общини за предотвратяване на наводнения

Общата стойност на евросредствата за корекции на речни корита и диги достига 100 млн. лева

13:34 | 16.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Още 26 млн. лв. ще получат общини за предотвратяване на наводнения

Общо 26,5 млн. лева ще получават 30 общини в страната за реализиране на проекти за предотвратяване на наводнения. Средствата са по оперативна програма „Регионално развитие“, като средната стойност за проект е малко над 900 хил. лева. Днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) бяха подписани договорите с представители на общините, съобщиха от ведомството.

Двете схеми по програмата, по които могат да се отпускат средства на общини за предотвратяване на наводнения, са обявени в средата на 2010 г. Общият ресурс по тях е близо е 73 млн. лева. Собственият принос  на бенефициентите трябва да бъде задължително 5%.

Към момента се изпълняват 75 договора, които са сключени през юни 2011 г.

Договорите, които бяха подписани днес, са от така наречената резервна листа. Проектните предложения са преминали успешно оценка през миналата година, но средства за тях не са достигнали. Сега обаче се ползват неусвоени средства от други схеми.

Конкретните дейности, които се финансират, са почистване и разширяване на речни корита, разширяване на съществуващи диги, корекции на реки и дерета, строеж на защитни диги и други. Средства се осигуряват и за изграждане, реконструкция и ремонт на малки по обем преливници, бентове и водоеми.

С подписването на новите 30 договора общата стойност на средствата от ОП „Регионално развитие“ за проекти за превенция на наводненията възлиза на около 100 млн. лева, отбеляза министър Лиляна Павлова. От тях обаче реално досега са изплатени около 28 млн. лв.

Общият размер на договорените средства по ОП „Регионално развитие“ е 2,44 млрд. лв., или 78% от бюджета на програмата. Изплатените средства са 689 млн. лв. което представлява 28% от размера на договорените средства и 22% от общия бюджет на програмата, отчете министър Павлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още