IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM очаква първи ръст от 5 години

Растежът идва от хардуерния бизнес, както и от подразделението, в което са концентрирани повечето от софтуерните продукти

10:15 | 18.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След повече от пет години спад на продажбите американската технологична компания IBM заяви, че най-накрая ще покаже на инвеститорите, че може отново да расте.

Част от тласъка ще дойде от традиционния хардуерен бизнес на компанията, а не от новите облачни услуги или анализи на данни, на които IBM разчита за растеж, предава Bloomberg.

Приходите за четвъртото тримесечие се очаква да възлязат на между 22 млрд. долара и 22,1 млрд. долара, което ще представлява и 1,5% ръст спрямо същия период на 2016 г. Но сумата и е над средните очаквания на анализаторите от 21,8 милиарда долара. През последното тримесечие на годината, исторически най-силния период за IBM, приходите ще се подобрят с 2,9 млрд. долара, подсилени отчасти от продажбите на новия мейнфрейм сървър, заяви главният финансов директор Мартин Шрьотер във вторник при обсъждането на резултатите.

„Този сървър ще доведе до много положителен растеж през четвъртото тримесечие", казва Джош Олсън, анализатор в Edward Jones & Co. "Когато продавате мейнфрейм, вие също продавате много софтуер и услуги, свързани с него".

Ако IBM постигне своите очаквания, то концернът ще приключи серия от 22 поредни тримесечия със свиване на приходите. През третото тримесечие компанията се доближи най-много до приключването на този период на спад. Възстановяването на растежа е основна цел на главния изпълнителен директор Джини Ромети, а инвеститорите търсят доказателство, че компанията най-накрая може да обърне тенденцията.

За третото тримесечие компанията отново отчита спад както на приходите, така и на печалбата. Тя спада с 4 на сто до 2,7 млрд. долара, обяви компанията след края на борсовата сесия. Оперативната печалба, без отчитането на някои специални ефекти, възлиза на 3,30 долара за акция при средни очаквания за 3,28 долара.

Приходите спадат с 0,4 на сто до 19,2 млрд. долара. Анализаторите очакваха приходи от 18,6 млрд. долара, а в резултат на това акциите поскъпнаха в следборсовата сесия с 5,3 на сто до 154,33 долара за брой. 

Растежът идва от хардуерния бизнес, както и от подразделението, в което са концентрирани повечето от софтуерните продукти. 

Когнитивните решения, сегмент, който включва анализите на Watson и други по-нови продукти за IBM, отчита ръст от 3,9% след спад през предходния период. Подразделението за системи също отчита печалба, подпомогнато от подобрените продажби на продукти за съхранение на данни и новия мейнфрейм сървър, който стана достъпен в края на третото тримесечие, заяви Шрьотер.

Big Blue, както наричат компанията, отчете слабо първо полугодие, неспазвайки прогнозата за приходите за първите две тримесечия. Акциите загубиха повече от 11% от стойността си през тази година, докато по-широкият сектор на технологиите се разраства до нови рекорди.

Статутът на IBM като компания, който плаща високи дивиденти, накара много инвеститори да се надяват, че тя може да постигне обрат, но многогодишните спадове на приходите урониха доверието. Уорън Бъфет, някога най-гласовитият поддръжник на IBM и най-големият акционер чрез своята компания Berkshire Hathaway Inc., продаде около една трета от инвестицията на Berkshire в IBM по-рано тази година.

Под управлението на Ромети базираната в Армонк, Ню Йорк, компания работи за увеличаване на приходите от софтуер и услуги, базирани в облака. Тези по-нови бизнеси съставляват междувременно повече от 40% от общите продажби на IBM. Но старият бизнес продължава да влошава резултатите си.

Ромети също инвестира повече в технологията за изкуствен интелект под марката Watson, за която смята, че ще е двигател за дългосрочен растеж. Компанията обаче не предоставя данни за продажбите на услугите под бранда Watson, а ги слага в общата група на когнитивните решения – карайки анализатори да предполагат, че Watson все още не е достатъчно голям, за да бъде отделен.  

Infographic: IBM's Strategic Imperatives Pay Off Slowly | Statista  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още