IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет вече не вярва толкова на IBM

Легендарният инвеститор се е лишил от една трета от акциите си в корпорацията

17:57 | 05.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От началото на годината легендарният инвеститор Уорън Бъфет е продавал засилено от своите акции в IBM. Като цяло неговото дружество Berkshire Hathaway е свило дела си в интернет ветерана с около една трета, поясни самият инвеститор в интервю за CNBC. По този начин от края на 2016 г. насам участието му се е свило от около 81 млн. акции до около 50 млн. акции.

„Вече не оценявам IBM по същия начин, както преди години“, обяснява 86-годишният инвеститор решението си. IBM е силна фирма, но имала и силна конкуренция насреща, добавя той.

През 2011 г. Бъфет влиза с вложение от 13 млрд. долара в IT-концерна. Тогава това предизвика силно учудване заради станалия легендарен негов отказ да инвестира в технологични компании. „Държа се далече от бизнес модели, които не разбирам“, казваше по онова време Бъфет.

От известно време IBM страда от слаб основен бизнес със сървъри и софтуер, през първата четвърт на годината компанията отчете 20-о поредно тримесечие със спад в приходите. От началото на годината акцията е загубила 4% от стойността си и отново е под натиск след решението на Бъфет.

През уикенда в Омаха, Небраска, ще се състои годишната среща на акционерите на Berkshire. По време на нареченото „Уудсток на капитализма“ събитие интерес освен темата за IBM ще представляват и скандалът в банката Wells Fargo заради фиктивни банкови сметки на клиенти, както и силно критикуваната заради продажбата на повече места от наличните United Airlines и последвалото насилствено извеждане на пътник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още