IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си изпросим отговор след интервю за работа?

Кандидатите се страхуват най-много от периода на очакване

13:43 | 22.02.14 г.
<p>
	<em>Снимка:</em> <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търсите си работа. Кандидатствате на много места, но най-накрая ви канят на интервю за мечтаната позиция. Преминавате през добре структурирания разпит, като дори пращате имейл с благодарности за предоставената възможност. И след това започва чакането. Не сте сигурни как сте се представили, харесали ли са ви, наели ли са друг човек, изобщо защо никой не ви отговаря?

Подобен сценарий е често срещано явление.

Около 60% от общо 3991 служители, които са участвали в проучване на анализаторите от CareerBuilder, заявяват, че са имали подобен проблем при кандидатстването си за нова работа. Защо това е толкова често срещано явление?

“За съжаление в по-голямата част от случаите става въпрос за обикновена неучтивост, когато кандидатът не получава отговор след интервю за работа,” коментира пред Forbes специалистът по човешки ресурси – Стийв Кейн. “Това не би трябвало да се случва с изтънчен и прогресивен работодател. Очевидно, ако някой е положил усилия, за да се подготви за интервю, то той поне заслужава да знае как се е представил и дали ще получи оферта или не.”

Понякога работодателите са претоварени от комуникационния процес, казва Ейми Хувър, президент на Talent Zoo, сайт за професионалисти в областта на маркетинга, рекламата и дигиталните технологии. “Не е честно и не е професионално, но това е реалността.”

Според експерти в областта има и няколко други причини да не получавате отговор от потенциалния си бъдещ работодател. Възможно е той да не ви е харесал достатъчно, за да се свърже с вас, или пък да провежда толкова много интервюта, че да е открил някой по-прогресивен кандидат, към който е концентрирано цялото внимание. Не е изключено и човекът да се страхува, че може да ви даде единствено негативна информация, а не това, което очаквате да чуете – добри новини.

Оказва се обаче, че липсата на добра комуникация оставя лоши впечатления в кандидатите, които могат да нанесат вреди на компанията в дългосрочен план. Изследването на CareerBuilder показва, че 42% от хората не биха потърсили отново работа в същата компания, ако не са останали доволни от отношението. Други 22% споделят, че дори биха споделили на други хора да не кандидатстват там, а 9 на сто от анкетираните биха посъветвали свои познати да не купуват продуктите или услугите на въпросната фирма.

Експертите от CareerBuilder смятат, че търсещите работа не обичат да остават в процес на очакване, чудейки се как са се представили на интервюто. Анализаторите смятат, че евентуален негативен отговор от страна на компанията е полезен както за нея, така и за кандидата, който може да се подготви по-добре за следващото си интервю.

Ето какво можем да направим, ако не получим отговор в разумен срок, който е уточнен по време на самото интервю:

Поемете инициативата. Не е достатъчно просто да стискате палци. Трябва да направите нещо. Пазарът на труда принуждава кандидатите да хванат бика за рогата, което означава да провяват постоянен интерес към въпросната позиция. Затова, когато предварително уточненият краен срок за получаване на отговор изтече, изчакайте още ден-два и пратете подсещаш имейл към човека, с когото сте контактували. Важно е обаче, писмото да съдържа интересна информация за получателя – например новина, статия, дискусия в социалните мрежи или събитие, свързано с индустрията, в която съответната фирма се развива. Прикаченият файл или линкът може дори да е свързан с конкуренцията. По този начин интервюиращият ще забележи вашия интерес към случващото се на пазара.

Съставете план. Ако звъните или изпращате твърде много имейли, ще изглеждате като отчаян досадник. Ако пък не преследвате целта си достатъчно, бихте оставили впечатление за неуважение и липса на интерес. Много е важно да имате стратегия относно опитите си за връзка с бъдещия си работодател. Трябва да имате график и да се придържате към него. Това означава да си дадете срок от една седмица например, в която да счетете за нормално да звъннете веднъж и да изпратите един имейл. Ако получите обратна връзка – чудесно. Ако не – просто продължете напред.

Бъдете любезни. Дори когато сте подразнени от нещо, от писмата и гласът ви по телефона трябва да струи добро възпитание и учтивост. Нищо не се знае, може бъдещият ви работодател да провежда още интервюта за свободната позиция или да не е взел крайното си решение. Или пък може да изглеждате като подходящ кандидат за друга позиция, която ще се освободи в близко бъдеще. Никога не си изпускайте нервите, защото по този начин бихте си затворили врата, за която не сте подозирали. Професионализмът ви ще бъде запомнен и ще ви отличи от останалите.

Проверете в социалните мрежи за връзки. Чрез Facebook, LinkedIn и Twitter можете да откриете бивши колеги или приятели, които работят в съответната фирма. Именно те могат да ви дадат насоки за това как протичат интервютата и какви са настроенията сред ръководството.

Винаги преценявайте дали отговорите съответстват на вашите усилия за комуникация, преди да предприемете следващия си ход. Всичко започва от обратната информация по време на интервюто. Ако бъдете приети топло, тогава вратата за допълнителна комуникация е широко отворена пред вас. Ако интервюто е преминало по-скоро хладно, не губете излишно време в търсене на внимание. Понякога липсата на отговор е отговор сама по себе си.

Последна актуализация: 21:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още