Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Евродепутати: „Социална” Европа убива предприемачеството

В споразуменията за партньорство на ЕС със страните членки се въвеждат много допълнителни условия

В Европа е загубен духът на предприемачеството, а най-сериозният проблем за ЕС в момента са безработните младежи и опасността едно поколение да бъде загубено. Това каза на дискусия за бюджета на ЕС евродепутатът Владимир Уручев

В новия бюджет на ЕС има достатъчно средства за образованието, например 5 млн. студенти ще могат да се възползват от програмата Еразъм +, но липсва политика как те да вземат съдбата си в свои ръце чрез предприемачество, допълни той и допълни, че има твърде много административни бариери, ако млад човек реши да започне бизнес. В същото време само 25% от малките и средни предприятия в Европа участват в единния пазар като износители.

Предприемачеството в Европа е съвсем различно от това, което се случва в Силициевата долина, изтъкна Боян Бойчев от АИКБ. Виждаме, че индустрията се мести на Изток, коментира той по повод данните за 70% младежка безработица в Гърция. Работата е преместена в Китай и Далечния Изток, допълни Бойчев.

Уручев коментира още, че неслучайно ЕС и целият свят преживяват толкова дълга икономическа криза. „Трябва да се върнем към основите, а това е предприемачеството, което тази изключително социална Европа почти е унищожила. Липсват идеи и финансиране за центрове за иновации”, допълни той.

Евродепутатът все пак отбеляза, че в новия период са предвидени средства за конкурентоспособност. „Да се надяваме, че ще има млади хора, които да станат предприемачи и истински бизнесмени”, каза Уручев.

Темата коментира и евродепутатът Андрей Ковачев, който отбеляза, че българското образование продължава да обучава специалисти, за които няма пазар.

Европейският бюджет

Европейският бюджет не е инструмент за водене на макроикономическа политика и запълване на дупки в бюджетите на национално ниво, а възможност да се реализират ключови инвестиции по време на криза, каза на дискусията  евродепутатът Ивайло Калфин, който е и докладчик по многогодишната финансова рамка на ЕС.

Той отбеляза, че в същото време България е страната, която може да получи най-много европейски средства по отношение на БВП – около 4%. Тези средства обаче няма покрият бюджетни дейности, по-скоро ще генерират разходи.

Европейският бюджет не може да реши българските проблеми като безработица, инфраструктура или конкурентоспособност, но може да даде добри практики.

 


Последни новини

Коментари (33)

   1| 2| 3| 4    
0
 
0
 
33
STRAHO до: Biso
преди 3 години
http://bezpartien.com/%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D1%81-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0/
0
 
0
 
32
misanthrope до: Стоян Петров
преди 3 години
Няма профилна снимка
Одаавна не бях чел нещо точно и смислено тук.
Поздравления
1
 
2
 
31
Biso до: Mavi Goz
преди 3 години
Няма профилна снимка
Това - образование, това - здравеопазване, това пенсионна система - това, което България постигна за 20-30 години, а на запад още се борят като прасе с тиква, на никого тук не му е направило впечатление!
………………..
Какво ме топли мене днес, че преди 30 или 40 години сме имали образование, здравеопазване и пенсионна система?

Образованието според изследване на ОИСР – България е на 46-то място от 61 страни. Оценка под средното ниво.

Здравеопазването е в колапс – лекари и медицински сестри заминават в чужбина в търсене на по-добър живот и по-добра професионална реализация. Ранно инвалидизиране на голяма част от населението, поради ограничен достъп до качествени медицински грижи и предписани лекарства.

Пенсионната ни система – баба ми след повече от 40 години трудов стаж, в момента получава земеделска пенсия от 145 ( сто четиридесет и пет )лв. С тази пенсия тя не може да си плати само лекарствата, които са и нужни всеки месец.

Моля прочетете в по-предишния ми коментар значението на думата демагогия!

Отново изказвам уважение към вашето мнение!
1
 
0
 
30
Biso до: Mavi Goz
преди 3 години
Няма профилна снимка
Моля моите коментари да не се приемат за оскърбителни или агресивни.

Уважавам вашето мнение и гледна точка по дискутирания въпрос.

Поздрави.
1
 
2
 
29
Biso до: Mavi Goz
преди 3 години
Няма профилна снимка
Никой не помни, че във всяко село имаше лекар и училище с даскали по всички предмети!
--------------------
Баща ми е трябвало да бъде осиновен от леля си, която живее в София, за да може и той да живее и да учи в София.

Още не мога да "проумея", защо е бил тоя зор да идва и той в София?

Пак опираме до манифестации и лозунги за преизпълнени петилетки, за благоденствие за вески един гражданин на НРБ!

Но защо ли хората по селата не са се чувствали потънали в благоденствие и са били принудени по невъзможни начини да търсят спасение в големите градове?

Аз разбирам всички да са измрели и никой да не помни, какво е било по селата, тогава може някой да обяснява, как хората са мечтаели да живеят на село.

Но при положение, че стотици хиляди, може и милиони със зъби и нокти се бориха за да се преместят в по големите градове и в столицата, сега някой да разказва, колко хубав е бил живота на село - това е жив пример за демагогия и казване на черното бяло!

Демагогия - 1. Преднамерено въздействие върху инстинктите и чувствата на масите чрез лъжливи и примамливи обещания за постигане на користни цели.
2. Прен. Изопачаване на нещо, едностранчиво тълкуване, измама, лицемерие.

Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 21 октомври